CUF röstar om legalisering av marijuana CUF:s ordförande Hanna Wagenius ska rösta om legalisering av cannabis.
CUF röstar om legalisering av marijuana CUF:s ordförande Hanna Wagenius ska rösta om legalisering av cannabis.

Legalisering är på tapeten i Centerns ungdomsförbund. 40 medlemmar har lagt ett förslag om att legalisera marijuana. Intäkterna skulle gå till välfärd och skattesänkningar.

Centerpartiet hade stämma för några veckor sedan. Nästa vecka är det ungdomspartiets tur att besluta om den kommande tidens politik. Då är narkotikapolitiken med. 

"Det är ett vida känt faktum att cannabispreparat är mindre farliga än alkohol och tobak". Så skriver 40 medlemmar i Centerns ungdomsförbund i en motion för att legalisera marijuana. 

Motionen är signerad av 40 personer från flera CUF-distrikt, bland annat CUF Stureplan, Västra Götaland, Uppsala och Skåne. De argumenterar att kriminella nätverk tjänar stora pengar på försäljningen av narkotika, och att det finansierar grövre brottslighet såsom trafficking och vapenhandel. 

Enligt CUF-motionen skulle en reglering och beskattning av försäljningen av marijuana innebära att staten tar kontroll över en okontrollerad marknad.

Enligt förslaget skulle även flera nya arbetsplatser skapas om marijuana legaliserades. Intäkterna skulle gå till att finansiera både välfärd och skattesänkningar. 

"När konsekvenserna av ett förbud är farligare än vad drogen är i sig måste vi ändra på vår lagstiftning", skriver de 40 CUF-medlemmarna i motionen. 

Tre motioner ska tas upp. En om kontrollerad reglerad och beskattad cannabis, en om cannabis i medicinskt bruk och en om skademinimerande politik.

Omröstningen sker nästa fredag. CUF:s styrelse yrkar att samtliga tre motioner ska röstas ned. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset