Cykelgarage ska stoppa tjuvarna Helena Larsson parkerar sin cykel i cykelgaraget vid Älvsjö pendeltågsstation. – Det känns tryggt med övervakningskamerorna, säger Helena Larsson, 41. Foto: urban brådhe
Cykelgarage ska stoppa tjuvarna Helena Larsson parkerar sin cykel i cykelgaraget vid Älvsjö pendeltågsstation. – Det känns tryggt med övervakningskamerorna, säger Helena Larsson, 41. Foto: urban brådhe

Stölder. Cirka en cykelstöld i timmen har polisanmälts i Stockholms län hittills i år. Nu satsar Stockholms stad på parkeringshus för cyklar.

Cykelstölderna i Stockholms län har de senaste åren legat på en jämn nivå. Men under 2011 bröts trenden. På ett år ökade antalet anmälda cykelstölder med elva procent – från 10 000 till omkring 11 000.

 Och trenden tycks hålla i sig i takt med att cyklisterna blir fler. Hittills i år har 5781 cyklar anmälts stulna i länet, visar statistik från BRÅ. Det är i genomsnitt 26 stölder om dagen eller cirka en i timmen. Men långt ifrån alla cykelstölder anmäls vilket betyder att mörkertalet är stort. Endast 38 % av alla cykelstölder anmäls enligt undersökningen NTU 2011, och därför är det svårt att säga hur många cyklar som försvinner varje år.

– Cykelstölder är ett av de brott som har en väldigt tydlig säsongsvariation med betydligt fler på sommaren. Det går upp under våren och sen går det ner under hösten, säger Anton Färnström, statistiker på BRÅ.

Näst efter innerstan är det söderförorterna Enskede och Hägersten som toppar statistiken.

Som ett led i att bromsa utvecklingen satsar nu Stockholms stad bland annat på att bygga parkeringshus för cyklar.

I juli invigdes det första vid Älvsjö pendeltågsstation, där Söderorts cykelpendlare gratis kan parkera sin cykel under dagen i ett tre våningar högt videoövervakat specialbyggt garage. Ytterligare två är planerade vid Odenplan och Söd ra station.

– Det är nära till pendeltåget, cykeln blir inte blöt och jag tror på övervakningen, säger Helena Larsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset