Urban Brådhe
Cykelrace i tweed genom Stockholm

– Tävlingscyklisterna på 1940-talet förlorade hellre storslaget än att vara beräknande och inte ta några risker, säger Carlos Saldes.

I morgon cyklar hundratals stilintresserade ett varv runt Stockholm i loppet Bike in tweed för att hylla cyklingen och 1940-talsmodet.  Vinner gör den som klär sig snyggast.

Carlos Saldes i Cykelhistoriska Föreningen beskriver det som en religiös upplevelse när han upptäckte den dammiga men helt oskadda tävlingscykeln från 1936 i källaren till en cykelbutik i Båstad. I morgon, tio år senare, sätter han sig på lädersadeln och leder omkring 250 tweedklädda deltagare längs med Stockholms gator. Tweed in bike handlar dels om fascinationen för tävlingscyklisterna från förr samtidigt som det är en chans för dem som är intres serade av 1940-talsmode att klä upp sig. Pris delas ut till den som är bäst klädd, har snyggast cykel, och som har bäst klädda barnet i barnstolen.

– Cyklister med kläder från 1930-talet och 1950-talet är också välkomna, men vi har bestämt att vi måste dra gränsen vid 1960-talet, annars hade det spretat för mycket, säger Carlos Saldes

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset