Stöldvåg. Tjugonio cykelstölder i Lund – på en och samma dag. Nu misstänker polisen att ligor stjäl för att sälja till studenter. – Man ska vara observant så att man inte gör sig skyldig till häleri när man köper cykel, säger Stephan Söderholm, Lundapolisen.

Augusti är cykeltjuvarnas favoritmånad och stölderna blir allt fler. På fyra år har antalet cykelstölder i augusti ökat med nästan 30 procent i Skåne, visar siffror från Brottsförebyggande rådet. 

Särskilt i Lund anmäls många cyklar stulna just nu. 

– Vi har tagit flera personer som systematiskt ägnat sig åt att stjäla cyklar, men ändå fortsätter problemet. Så här års är det många som stjäls för att säljas till nyinflyttade studenter, säger Stephan Söderholm, kommissarie vid Lundapolisen.

I Lund har över 200 cykelstölder anmälts hittills i augusti. Bara i måndags gjordes 29 anmälningar i Lund.

– Det är ett väldigt högt tal på en dag, säger han. 

Med ett bra lås, eller helst två, försvårar man för cykeltjuvarna, menar Stephan Söderholm. Enligt honom förekommer det att ligor stuvar in dåligt låsta cyklar i lastbilar och kör dem till hemliga verkstäder för att sedan sälja cyklarna på Blocket och andra sajter. Ofta rör det sig om värdefulla cyklar som annonseras ut för någon tusenlapp.

– Ska du handla på Blocket måste du förvissa dig om att priset är rimligt. Om cykeln är väldigt billig och om ni ska träffas på ett konstigt ställe så pekar mycket på att den är stulen, säger Stephan Söderholm.

Hans tips är att i stället välja en etablerad cykelhandlare eller någon av de auktioner som skånska kommuner håller med upphittade cyklar utan ägare. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset