Cynthia Cheroitich överlevde den blodiga massakern i Kenya genom att gömma sig i en garderob.
Cynthia Cheroitich överlevde den blodiga massakern i Kenya genom att gömma sig i en garderob.

Fem personer har gripits för den blodiga massakern i Kenya och sonen till en högt uppsatt tjänsteman misstänks ha deltagit i attacken, som dödade 148 människor. Cynthia Cheroitich, 19, överlevde attentatsmännens kulor genom att gömma sig i en garderob.

Det var på skärtorsdagen som den islamistiska extremistgruppen al-Shabaab gick till angrepp mot högskolan i staden Garissa i östra Kenya. 148 människor, varav 142 var studenter, mördades av attentatsmännens kulor.

Enligt vittnesuppgifter ska angriparna ha inlett med att döda urskillningslöst, men ska senare ha släppt en del muslimer för attt i stället riktade in sig enbart på kristna studenter.

19-åriga Cynthia Cheroitich överlevde tack vare att hon gömde sig under en hög med kläder i en garderob. Hon hittades av kenyanska säkerhetsstyrkor på lördagen – 50 timmar efter attacken.

– Jag bad till gud, säger Cynthia Cheroitich till nyhetsbyrån AP, om hur hon tog sig igenom de många timmarna i garderoben.

Utöver att hon var uttorkad var Cynthia fysiskt oskadd när hon hittades. Hon ska ha druckit hudkräm för att dämpa törsten och hungern.

När säkerhetsstyrkorna räddade Cynthia litade hon först inte på att hon var i säkerhet. En lärare var tvungen att övertyga henne om att om att hon inte skulle dödas när hon kom ut från sitt gömställe. 

– Hon fortsatte att be säkerhetsstyrkorna att försäkra henne om att de inte var al-Shabaab, säger en poliskälla till nyhetsbyrån AFP. 

Enligt den kenyanska regeringen utfördes attacken av fyra män. Minst en av dem ska ha sprängt sig själv i luften i slutet av gisslandramat. Resten ska ha skjutits ihjäl av kenyanska säkerhetsstyrkor efter attacken.

Fem personer har gripits efter dådet. Tre av dem beskrivs som "samordnare" av attacken och greps när de försökte fly till Somalia. En säkerhetsvakt på skolan misstänks ha hjälpt attentatsmännen att ta sig in på området. Den femte gripne uppges vara en tanzanisk medborgare.

En av attentatsmännen som dödades efter attacken ska enligt myndigheterna vara sonen till en högt uppsatt kenyansk tjänsteman. Sonen, Abdirahim Mohammad Abdullahi, tog examen i juridik vid universitet i Nairobi 2013, men ska ha varit anmäld försvunnen sedan ett år tillbaka, enligt AP. Pappan ska då ha fruktat att sonen hade rest till Somalia för att ansluta sig till al-Shabab. 

Under helgen har al-Shabaab hotat med nya attentat, som enligt dem ska färga Kenyas gator ”röda av blod”. Regeringen i Kenya har utlyst tre dagars landssorg, med start idag, söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset