Gatan utanför Bataclan-teatern är avspärrad och hårt bevakad i samband med att Paris uppmärksammar årsdagen av fjolårets förödande terrorattack.
Gatan utanför Bataclan-teatern är avspärrad och hårt bevakad i samband med att Paris uppmärksammar årsdagen av fjolårets förödande terrorattack.

Tyst, dämpat och stilla hedrar Paris sina döda i terrordåden 2015.Ett efter ett lästes namnen på de 130 döda upp när president François Hollande och borgmästare Anne Hidalgo avtäckte minnesplaketter runt om i huvudstaden.

Boulevard Voltaire i centrala Paris låg nästan kusligt stilla sedan polisen stängt av trafiken på söndagsförmiddagen.

In mot åskådarplatserna vid Bataclan ringlade sig en tyst och långsam kö av anhöriga som slussades in genom säkerhetskontrollen.

Psykologer i vita västar fanns till hands för den som behövde. Polis med automatvapen spanade över mängden med bistra miner.

Få pratade. Få ville säga någonting.

Tomt och dystert

Vännerna Vincent, Marc-Romain och Joe tillhörde de många som samlats vid avspärrningarna.

– Det känns liksom tomt. Dystert, konstaterade Joe.

Alla tre bor i närheten och har tydligt märkt skillnaden på före och efter fjolårets terrordåd.

– De två första månaderna efteråt var väldigt speciella. Det var mycket rädsla och poliser överallt, sade Marc-Romain.

TT: Och nu då?

– Jag vet inte. Jag hoppas i alla fall att det inte blir värre, sade Vincent.

Minnesplaketter

Söndagens ceremonier inleddes redan klockan nio på morgonen då den första plaketten avtäcktes ute vid fotbollsarenan Stade de France i Saint-Denis. Där blev 63-årige Manuel Dias terrordådets första offer, strax efter klockan nio på kvällen den 13 november 2015.

Dias var chaufför och hade lämnat av en grupp fotbollsåskådare, som skulle se vänskapslandskampen mellan Frankrike och Tyskland, när han föll offer för den förste självmordsbombarens attack.

Mirakulöst nog blev Dias den ende som omkom vid Stade de France, trots att tre terrorister sprängde sig själva kring arenan, i hopp om att döda så många som möjligt.

"Försöka förstå"

Från Stade de France fortsatte president Hollande och borgmästare Hidalgo till brottsplatserna i centrala Paris.

Vid hörnet mellan Rue Bichet och Rue Alibert, där två barer attackerades med automatvapen, fanns 28-årige Olivier på plats, tillsammans med mamman till en av hans vänner – som dödades just här.

– Jag var tvungen att komma hit för att stötta henne. Men jag kommer inte att gå till några andra ceremonier, sade Olivier till AFP, med tårar i ögonen.

– Vi måste försöka förstå hur det här kunde ske.

Namnen lästes upp

Söndagsförmiddagens sista ceremoni hölls vid Bataclan, där över 80 personer dödades i terrorn.

Nu lästes deras namn upp i högtidlig stillhet inför de anhöriga och journalister på plats från hela världen.

Presidenten talade med några av de sörjande – samtidigt som hans premiärminister Manuel Valls, har varnat för nya dåd.

"Men vi har i oss själva allt det vi behöver för att stå emot och styrkan att besegra dem. Vi européer kommer att besegra den islamistiska terrorismen", lovade Valls i ett uttalande i går.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset