Tv-serier är som gjorda för att trigga ditt belöningssystem.
Tv-serier är som gjorda för att trigga ditt belöningssystem.

Brukar du också fastna framför serier? Det är inte så konstigt - serierna är nämligen som gjorda för att trigga ditt belöningssystem.

– Våra hjärnor älskar att titta på serier för att det ger oss tillfredsställelse. När vi kommer i kontakt med något som ger oss glädje eller avkoppling så aktiveras hjärnans belöningssystem, säger Liria Ortiz. Hon är psykolog och har arbetat med beroende utan substans.

När vi sätter oss ner i soffan framför vårt favoritprogram utsöndras signalsubstansen dopamin i vårt nervsystem. Liria Ortiz beskriver det som en dusch av dopamin, som sprayar välbehag på hjärnan.

– När vi sätter på serien kommer dopaminduschen och vi blir glada, säger hon.

LÄS MER: ”Fem nya tv-serier att streama”

På kort sikt får serierna alltså vår hjärna att känna njutning, men vad händer när vi inte kan sluta sträckkolla, eller “binge watch” som många kallar det, efter en längre tid?

– Om man fortsätter att kolla mer och mer finns det en risk att hjärnan vänjer sig vid mängden dopamin. Då behöver man kolla ännu mer på serier för att få samma effekt.

Med andra ord sker samma sak i hjärnan som vid ett alkoholberoende. Men kåren är oense:

–  Det finns inte tillräckligt med forskning för att uttala sig om de långsiktiga konsekvenserna av serieberoende, säger David Waskuri. Han är psykolog med erfarenhet av att jobba med beroende.

LÄS MER: ”Fem serier att se när du är hjärtekrossad”

Så vilka ingredienser är det egentligen som får våra hjärnor att älska serier? David Waskuri menar att det bland annat är oförutsedda händelser, som en spännande vändning i historien, som triggar igång vårt belöningssystem. Man kan alltså säga att seriernas dramaturgi är utformat för att egga oss att kolla mer. Vem kan till exempel inte motstå att direkt klicka vidare på nästa avsnitt när det innan slutar med en cliff hanger?

Livia Ortiz känner igen sig.

– Jag läser själv mindre än jag gjorde förr i tiden, nu kollar jag mer på serier.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset