Den 26 maj går svenskarna till vallokalerna för att rösta till EU-parlamentet. Enligt många experter ser årets EU-val ut att bli det viktigaste hittills.

Krafter inom EU hotar EU

Inför årets EU-val är det flera EU-fientliga partier som kampanjar för att påverka EU inifrån. Det rör sig om partier som tidigare velat lämna unionen, men som inför årets val istället vill sitta med i parlamentet.

Dessutom har EU problem med vissa av sina medlemsländer. Det handlar om länder som utmanat en del av EU:s grundläggande principer.

Bland de mer kända fallen finns Polen och en kontroversiell lagändring som landet ville införa. Förslaget innebar att man ville ändra pensionsåldern för domarna i landets högsta domstol, något som gick emot EU:s grundläggande principer. Lagen drogs tillbaka efter att den tagits upp i EU-domstolen.

LÄS MER: Viktigaste frågorna i EU-valet enligt väljarna

Krafter utanför EU hotar EU

EU möter även motstånd utanför unionens gränser. Årets val väntas utsättas för olika typer av påverkansförsök, och man varnar för att det finns trollfabriker som jobbar aktivt med syfte att ge en mer negativ bild av EU.

Dessutom ser flera världsledare positivt på ett försvagat EU. En av dessa är USA:s president Donald Trump som tidigare uttalat sig om EU som en fiende.

LÄS MER: Brexit skjuts upp – kan behöva ställa upp i EU-valet

Brexit och EU

Årets EU-val infaller mitt under ett pågående Brexit, och läget är minst sagt spänt. Det finns många frågetecken kring vilken väg EU kommer ta efter britternas uttåg och hur Brexit kommer påverka medlemsländerna.

Källa: Europaparlamentets kontor i Sverige

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2019