6,3 miljoner svenskar röstade i riksdagsvalet i söndags, enligt siffror får Valmyndigheten. Drygt 79 000 av rösterna har dock ogiltigförklarats. Vad innebär det? Metro reder ut.

Valdeltagandet var högt vid årets val, enligt Valmyndighetens preliminära valresultat. 84,4 procent av de röstberättigade svenskarna deltog – drygt 6,32 miljoner, till antalet.

Tittar man närmare på siffrorna från Valmyndighetens preliminära valresultat kan man notera att 79 188 av rösterna i riksdagsvalet räknas som ”ogiltiga”, och har alltså inte tilldelats något specifikt parti.

LÄS MER: Vem ska styra landet? Här är allt som händer efter valet

Orsakerna till detta är i huvudsak tre.

1. Partiet går inte att rösta på

3 948 personer har röstat på partier som inte ens angett att de ställer upp i riksdagsvalet.

2. Man har röstat blankt

Här finns majoriteten av de ”ogiltiga” rösterna. 50 770 personer har helt enkelt valt att gå till vallokalerna och rösta med tomt papper, i stället för att inte rösta alls. Även dessa faller inom kategorin ”ogiltiga” hos valmyndigheten.

LÄS MER: Valrysaren – utlandsrösterna kan avgöra på onsdag

3. Slarv

En stor andel av de ogiltiga rösterna faller inom kategorin ”övrigt” hos valmyndigheten. Här finns 24 470 röster som av olika anledningar inte gått att kontrollera.

Enligt valmyndigheten själva kan det till exempel handla om att någon lagt valsedlar för två olika partier i samma kuvert eller att en handskriven röst är svår att tyda. Vid sådana fall har valmottagarna i vallokalerna order om att inte försöka tyda rösterna på plats, utan de skickas i stället vidare till den slutgiltiga sammanräkningen hos länsstyrelsen.

LÄS MER: Stefan Löfvens besked: Verkar vidare som statsminister”

Mängden ogiltiga röster kan därför komma att ändras när det slutgiltiga valresultatet presenteras senare i veckan, enligt valmyndigheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset