Bernths gula villa passar inte in i bostadsområdet.
Bernths gula villa passar inte in i bostadsområdet.

Bernth Uhno tvingas måla om sitt gula hus. Anledningen: ”Den sticker ut för mycket”. Det menar flera kommunpolitiker i Mjölby. I går togs beslutet att den gula färgen ska bort, skriver SVT Östnytt.

Huset hade stått obebott sedan 1981 och var därför helt sönderblekt när bildkonstnären Bernth Uhno tog över det. För att piffa upp den trista fasaden målade han om det i flera nyanser av gult. 

Men politikerna var inte nöjda och nu måste huset målas om.

– Det är lite på gränsen att man sticker ut lite för mycket. Den här färgsättningen är inte svensk, säger  Anders Steen (C) som är ordförande i byggnads- och räddningsnämnden i Mjölby, till SVT Östnytt.

För att färgen ska klassas som svensk menar han att den måste ha samma kulör över hela ytan. Han betonar att han inte på något sätt är emot starka färger, men menar att kulturmiljön i bostadsområdet påverkas negativt av Bernths ommålning.

– Vi har bland annat ett gammalt kloster från 1200-talet och ett länsmuseum som ligger nära huset och den starka färgen skär sig mot deras dova färger. Vi följer bara plan- och bygglagen som säger att färgen måste smälta in i miljön på ett bra sätt, säger han till Metro.

Men Bernth Uhno tycker det är trist om allt är ”grått” och ser likadant ut. 

– Om man tittar i naturen så är det ju ingenting som är monokront, enfärgat. Tittar man till exempel på himlen så är den ljusare nedåt och blir mörkare blå uppåt. Jag tycker nästan att det är självklart att det borde finnas på hus också. Jag tycker att det här är vackert, säger Bernth Uhno. 

Men nu finns det inte mycket att göra. Byggnadsnämnden har redan beslutat att Bernth Uhno måste måla om huset i en mer passande kulör som ska godkännas av byggnadskontoret. 

Men Bernth Uhno ger sig inte första taget och tänker därför överklaga beslutet. Nu har han också fått stöd från Facebokgruppen "Låt huset i skänninge få behålla sin färg" som i skrivande stund har gillats av fler än 1000 personer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset