I "Skam" uppstod tjat-romantik-situationen när William var beredd att såra Nooras kompis för att få en dejt med Noora. Tryck och krav för att få den man är intresserad av – det är tjat.
I "Skam" uppstod tjat-romantik-situationen när William var beredd att såra Nooras kompis för att få en dejt med Noora. Tryck och krav för att få den man är intresserad av – det är tjat.

Tjat-sex är när man försöker övertala någon till sex, fast den andra inte vill, och till sist får igenom sin vilja. Det är alltså inget övergrepp juridiskt sett – men heller inte tecken på ömsesidighet, samspel och respekt. Och det leder sällan till bra sex.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, tycker att det är viktigt att göra skillnad på att ta initiativ till sex eller till en dejt och att tjata sig till detsamma.
– Att ta initiativ till ett möte är fint och modigt. Det är när du vågar visa att du vill, och vågar lyssna på svaret, säger han.
Det är inte riskfritt att ta initiativ, man kan tappa ansiktet – eller tvärtom, få ja som svar. Men att tjata sig till ett romantiskt möte eller sex är något annat.
– En som tjatar saknar respekt, spänning och samspel. Tjat uppstår inte sällan när en känner sig avvisad, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: 5 saker du inte visste om hiv

Han menar att tjatsex har baksidor, även för den som tjatar. Det blir tydligt så fort den inte behöver tjata längre.
– Om någon ger efter tjat, kan det kännas som en seger för stunden. Kanske som om en erövring. Och det kan ju vara så att det faktiskt vänt, att den andra vill. Mer tveksamt, men då kanske det handlar om tajming, att den andra vill i princip fast efter en stund eller i ett sammanhang där det sexuella handlingsutrymmet tillåter det, säger Pelle Ullholm.
Men i de fall när det inte riktigt vänt fast den andra ”ger upp”, blir tjatsexet sex med en oengagerad partner, en som egentligen inte önskar att ha sex.
– Att ha sex med en som egentligen inte önskar det kan ge en stum och lite tom känsla och knappast en känsla av att vara vald, attraktiv eller uppskattad, säger Pelle Ullholm.

Alla som är ärliga mot sig själv inser ganska snart att det som först kändes som en seger inte är särskilt roligt i det långa loppet, menar Pelle Ullholm. En som sagt ja fast hen hellre hade väntat ett tag deltar med mindre energi. Självklart finns ofta en maktobalans också.
– Det är svårt att tjata ner någon som har en högre position och är trygg, påpekar Pelle Ullholm.
De som varit med om sex utan tjat, där den andra verkligen vill ha sex, där det finns ett samspel – den har varit med om en upplevelse som inte går att jämföra med tjatsex.
– Då bleknar tjatsexet direkt, säger Pelle Ullholm.

Hur gör då den tjatare som vill ändra sig?
– Våga vila i att du kan vara attraktiv istället för att spela på makt, gnäll, eller spela på den andras felaktigt dåliga samvete. Säg vad du vill och ge sen den andra utrymme, säger Pelle Ullholm.
Att bli besviken är inte alltid lätt, att känna att man hade andra förväntningar är mänskligt, men Pelle menar att känslan får man hantera själv och inte lägga över på någon annan.
– Det blir lättare när man är mer erfaren att läsa situationer. Att kunna hantera en annans nej eller vänta är att växa som person, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Därför är kvinnor som har sex med kvinnor mer nöjda med sitt sexliv

Skillnad på tjat och sexuella trakasserier/sexuella övergrepp

Skillnaden mellan tjat och övergrepp är att den som blir tjatad på till sist säger okej. Tjat är vanligare i ojämställda sammanhang, och i miljöer som inte är sexuellt trygga. Det kan finnas en förväntan att killar ska tjata, och därför är det viktigt att arbeta med genusmedveten sexuell upplysning kring tjat (som inte är dömande mot killar).
Men, handlar det om situationer där den andre inte sagt okej, pratar vi om sexuella trakasserier eller övergrepp.
Exempel på vad som kan ses som sexuella trakasserier eller övergrepp:
* Att skicka meddelanden om sex till någon som inte gillar det är trakasserier.
* Att ta på någons kropp mot hens vilja med händer, mun eller könet är ett övergrepp.
* Att visa sexuella bilder för någon mot hens vilja, till exempel med webbkamera kan vara ett övergrepp.
* Att tvinga någon till sex fast den inte vill är ett sexuellt övergrepp, det kan vara allt från att ha samlag eller att personen ska onanera åt en.
* Att sprida rykten om någon – till exempel att personen haft sex med många, kan också vara sexuella trakasserier.

Umo.se och Rfsu.se

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset