Arkivbild.
Arkivbild.

Hur långa arbetsdagarna ska vara är en väldigt omdiskuterad fråga, men det finns gott om forskning som visar att vi inte bör jobba över.

Tidigare i veckan var det ”Go home on time day” (Gå hem i tid-dagen) i Storbritannien. Dagen är del av en kampanj som drivs för att påminna folk om att hålla sig till utsatta arbetstider.

Enligt flera forskningsrapporter finns det mycket negativa samband mellan för långa arbetsdagar och hälsa, och även produktivitet. Länder men långa arbetstider tenderar att ha sämre produktivitet, skriver The Guardian.

Göran Kecklund är stressforskare på Stockholms universitet, och han håller med om att övertid kan vara rentav skadligt, och dåligt för produktiviteten.

– Om man jobbar länge innebär det att man måste anstränga sig mer för att klara upprätthålla koncentration och uppmärksamhet, det leder till högre belastning, förklarar han.

– Det är klart att vi kan göra det enstaka gånger, men gör man det ofta och regelbundet, och vi inte får viloperioder, då blir det väldigt slitsamt. Dels kan det bli farligt för hälsan, men det blir säkert också så att man gör ett sämre jobb. Men behöver göra om saker, det tar längre tid, man får inte ut samma produktivitet.

LÄS MER: Expertens 10 tips som motverkar stress och skador på jobbet

Hur långa arbetsdagarna bör vara är ett flitigt debatterat ämne, och enligt Göran Kecklund finns det lite olika riktlinjer för olika typer av yrken.

Medan personer som har fysiskt eller psykiskt påfrestande arbeten skulle må och jobba bättre av exempelvis 6-timmarspass, så fungerar 8-timmarsdagar utmärkt för de som har mindre slitsamma, relativt enformiga arbeten. Varierade arbeten som inte innebär särskilt hög påfrestning varken psykiskt eller fysiskt kan man klara av i 10-12 timmar, menar han.

Vad gäller övertiden bör vi som regel inte jobba mer än 50 timmar per vecka under en längre period.

– Om vi tittar på hälsoeffekter verkar det som att när man kommer upp över 50 timmar i veckan, om det sker varje vecka, kan man börja drabbas av vissa sjukdomar, säger Göran Kecklund.

– Ett bra tips är att ha en nära dialog med din chef, att ni noggrant plan arbetet och att du tar upp med chefen när du har extra mycket att göra så att arbetet kanske kan omfördelas.

LÄS MER: Sakerna på jobbet som gör dig stressad – och till och med sjuk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa