Bilden, tagen av forskare, visar en Koi på runt en meter. En gång i tiden var den en beskedlig akvariefisk – nu ett monster.
Bilden, tagen av forskare, visar en Koi på runt en meter. En gång i tiden var den en beskedlig akvariefisk – nu ett monster.

Australiens vattendrag tampas med stora problem sedan många släppt ut sina akvariefiskar i det fria. Teoretiskt sett kan ett monster av den här typen också simma förbi när du är ute och badar i sommar.

Forskare i Australien slår larm om att akvariefiskar som släppts ut i det fria "mobbar ut" de redan befintliga fiskarna i landets vatten.
I landets insjöar och vattendrag ställer de till oreda, inte bara genom att sluka andra fiskars mat: De för också med sig parasiter och bakterier som i längden kan utgöra ett allvarligt hot mot ekosystemet, larmar forskarna i australiska ABC.

Den här skräckinjagande bilden visar hur en Koi-fisk, som normalt håller sig mellan fem och tio centimeter i längd i fångenskap, i det fria har vuxit sig till ett monster på upp till en meter.
Något som inte är helt ovanligt för frisläppta akvariefiskar, enligt studier.
– När de kommit in i systemet är de väldigt svåra att bli av med, säger doktor Jeff Cosgrove, forskare vid Swan River Trust, till ABC.

Hur lång tid det skulle ta för en akvariefisk att nå den här imponerande storleken är svårt att säga, menar Joakim Hjelm, forskare vid Havsfiskelaboratoriet.

– Det är helt beroende på område och temperatur. En guldfisk kanske skulle kunna nå runt 30 centimeter i Sverige, säger han.
Däremot skulle de hårt framavlade akvariefiskarna som ofta kommer från Kina, kunna bli betydligt större än så.

Så, är det en bra idé att släppa ut sin akvariefisk i det fria?
– Nej, det är en jättedålig idé. Har man en som man inte vill ha kan man exempelvis äta den till middag i stället, säger Joakim Hjelm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset