På söndag är det försöksdjurens dag och Djurrättsalliansen ska demonstrera utanför Astrid Fagreaus-laboratoriet på Karolinska institutet. För er som inte känner till laboratoriet är det en plats där man forskar kring sjukdomar som hiv/aids, malaria och neurologiska sjukdomar som adhd, Alzheimer och Parkinson. Laboratoriet är godkänt av AAALAC (Association for Assessment and Accreditation of Laboratory Animal Care) att använda apor av typen makaker i forskningen. En art som är lik vår egen – och därför, självklart, väcker många känslor.

►LÄS MER: Forskaren: Ni saknar kunskaper för att bedöma djurens bästa 

Jag är definitivt en djurvän och skriver ofta under protestlistor för både Djurrättsalliansen, Djurens rätt och PETA. Jag har jobbat på Naturskyddsföreningen. Jag utesluter också – av för mig helt självklara skäl – kött och ägg från min kost nästan helt. Men jag kan i detta fall inte låta bli att tycka att Djurrättsalliansens initiativ till demonstration är helt onödigt. 

Att ta ställning till djurförsöken ställer absolut mig som djurvän inför ett etiskt dilemma. Är det rätt att vi människor tar oss rätten att bestämma över en annan arts liv? För mig handlar det om en avvägning – vad måste vi prioritera? Att rädda ett trettiotal apor från fångenskap, eller att försöka rädda livet på de miljontals människor som drabbas av hiv eller malaria varje år? För mig blir svaret enkelt. 

Villkoren för att jag ska hålla fast vid min personliga ståndpunkt är naturligtvis att aporna har det bra, åtminstone så bra som det går, och att de inte plågas i onödan. Jag studerar själv på KI och har varit på studiebesök på laboratoriet och vet efter detta att aporna heller inte gör det. Beroende på vad aporna behandlas för så vistas de i olika burar. Antingen har de gott om plats i stora utomhusburar, skissade av veterinärer och etologer, eller i mindre stålburar där de sitter två och två. Det sistnämnda just för att dessa apor injicerats med SIV (viruset som hos apor utvecklar aids) eller malaria och för att man efter avslutat försök måste kunna sterilisera området där aporna vistats för att förhindra smittospridning. 

30 miljoner människor har dött i aids sedan 1981. Det har gjort 16,6 miljoner barn föräldralösa. 850 000 barn under fem år dör i malaria varje år. Medelsvensson är snabb med att skänka pengar (vilket i sig är jättebra) via tv-sända Rädda barnen- och Unicef-galor till de barn som förlorat båda sina föräldrar i aids och nu saknar både mat och tak över huvudet. Men någonstans tycker vi väl alla att det bästa vore att faktiskt lösa roten till problemet? Det är exakt vad man jobbar med i AF-laboratoriet. Man försöker ta fram vaccin mot sjukdomar som skördar liv.

LÄS MER: Djurens rätt: Sätt stopp för djurplågeriet – förbjud pälsindustrin 

Jag tycker att Djurrättsalliansen kämpar för många bra saker. Men de har ingenting på KI att göra. Åk och demonstrera på ett laboratorium som inte är godkänt av AAALAC, där djurhållningen verkligen behöver förbättras eller tas bort helt. Förslagsvis i de laboratorier där djuren används för att testa smink på. På KI har ni inget att göra – det enda ni gör där är att aktivt arbeta mot att bekämpa dödliga sjukdomar. 

Alicia Dollerup

Student på Karolinska institutet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt