Nu ska jag skriva om amning! Nej, nu tappade jag säkert majoriteten av läsarna: alla som inte är intresserade av amning, kanske inte har barn eller de som bara är urtrötta på gnälliga amningspropagandister som jag.

Omstart! Tycker du att den mest intoleranta i omgivningen ska få sätta ribban för hur kvinnor får se ut och bete sig? Låter det som en vettig grej kan du sluta läsa nu. Då är du den fiende Amningsuppropet bekämpar och jag har inget hopp om att övertyga dig. Vi slåss för att kunna få lagstöd mot diskriminering för att hantera sådana som dig.

►LÄS MER: Undersökning: Så många tycker det är okej att amma offentligt

Om du däremot tycker det låter vansinnigt och anser att kvinnor i stället borde få bestämma över sina egna kroppar – underbart, välkommen som allierad!

Det handlar om respekt för varje kvinnas val. En förälder ska kunna flaskmata eller amma efter behag. Omgivningen ska inte få ta sig rätten att bestämma eller fördöma det. Men det händer tyvärr.

Som allierad kan du stötta ammande på många sätt. Ett vänligt leende och en nick väger upp många intoleranta kommentarer och miner. Om något händer, visa civilkurage och engagera dig. Kommer en taskig kommentar till en ammande, ifrågasätt. Visa att inte alla håller med. ”Så tycker inte jag” kan räcka. Låt inte trollen vinna.

Kränks den ammande verbalt eller till och med hotas av avvisning, erbjud dig att vittna. Fråga den som avvisar så det är tydligt: ”Du säger alltså att det inte får ammas här?” Det är notorisk svårt att få rätt efter att ha blivit utkastad eller illa behandlad på grund av amning, oftast är allt bara ”missförstånd” där ord står mot ord. Ett oberoende vittne är guld värt, gärna med dokumentation av händelsen.

LÄS MER: Professorn: Du kan visst dricka alkohol när du ammar

Samma taktik går att använda i alla situationer när sköra och utsatta personer utsätts för intolerantas åsikter. Som ammande och nybliven förälder är det väldigt svårt att stå på sig, vi behöver alla goda krafter som kan och törs hjälpa till.

Kicki Sahamies

Grundare av Amningsuppropet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om amning