Henrik Stenson är den första svenska mannen att vinna British Open.
Henrik Stenson är den första svenska mannen att vinna British Open.

När den svenske golfspelaren Henrik Stenson i går spelade hem British Open i Skottland fullständigt exploderade hyllningskörerna i både sociala och traditionella medier. Det här är varför.

Förste svensk.

I golfvärlden finns det fyra tävlingar som står ut och är mer prestigefyllda än de andra, så kallade majors. US Open, US Masters, PGA-mästerskapen – och British Open. Före Stensons vinst i British Open på söndagen hade ingen annan svensk man vunnit någon av de fyra tävlingarna någonsin. Fyra svenska kvinnor har dock spelat hem minst en major, där Annika Sörenstam är bäst med hela tio titlar.

Rekordresultat.

Henrik Stenson avslutade British Open på 20 slag under par, vilket är det lägsta, och därmed bästa segerresultatet någonsin i tävlingen. Innehavaren till det tidigare rekordet på 19 slag under par är golflegenden Tiger Woods.

Showen.

Henrik Stenson och amerikanen Phil Mickelson följdes åt och spelade jämnt under hela avslutningen av tävlingen. Båda spelarna spelade en fantastisk golf, där svensken till slut drog det längsta strået. Det har gett eko i golfvärlden.

”Stunning Stenson”, skriver The Daily Telegraph.

”Den coola svensken vinner episk duell”, skriver Star Sport.

Hyllningen.

I sitt segertal efter vinsten hyllade Henrik Stenson sin vän Mike Gerbich, som nyligen gått bort i cancer. Under tävlingen spelade Stenson periodvis med ett svart sorgeband på kepsen för att hedra vännen. ”Mike, det här är till dig”, sa Stenson när han lyfte pokalen, enligt TT.

Vinstsumman.

Förutom de sportsliga framgångarna med äran och banrekordet får Henrik Stenson en hyfsad ekonomisk ersättning för segern också. 13,3 miljoner kronor fick han med sig en prischeck på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sport