Skillnaden illustrerar lönegapet i samhället, enligt Anna-Karin Brikell.
Skillnaden illustrerar lönegapet i samhället, enligt Anna-Karin Brikell.

Summan av valörerna som pryds av kvinnor är lägre än de som pryds av män på de nya sedlarna. Vissa menar att det symboliserar lönegapet i samhället. Här svarar Riksbanken på kritiken.

I en bild som har fått spridning i sociala medier jämförs summan av de kvinnliga valörerna mot de manliga på enskilda sedlar.

Summan för Astrid Lindgren, Greta Garbo och Birgit Nilsson blir 620 kronor – medan Evert Taube, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld får ihop 1 250 kronor.

Anna-Karin Brikell, som har skapat collaget, undrar om Riksbanken ville skildra lönegapet mellan kvinnor och män.

– Det illustrerar att kvinnor är mindre värda även om de är många, som i offentlig sektor. Det går tio Astrid på en Ingmar. Män är värda mer även om de är färre, som i styrelserummen.

Hon lade upp bilden i ett inlägg på Facebook som har fått spridning.

►LÄS MER: Thomas, 41, jagade förgäves de nya sedlarna: "Det fanns inga!"

Men Riksbanken menar att de inte alls hade några sådana tankar när motiven valdes.

– 20-kronorssedeln är den lägsta valören och den man tror att barn kommer närmast. Det är därför Astrid Lindgren hamnade på den, säger Tommy Persson på Riksbankens kommunikationsenhet.

Sedan föll det sig naturligt att ta varannan man och varannan kvinna hela vägen upp till 1 000-lappen, enligt Riksbanken.

– Tittar man på vilka sedlar som är vanligast att använda så är det 20-, 100- och 500-kronorssedlarna. Och det är de tre som pryds av kvinnor.

Kollar man på det totala värdet av sedlarna som var i cirkulation den 31 december 2014 så var 500-lappen överlägsen. Värdet av 500-kronorssedlarna, som nu ska prydas av Birgit Nilsson, var hela 57 miljarder kronor. Att jämföra med 1 000-lapparna som var värda ungefär sex miljarder kronor vid tidpunkten.

LÄS MER: Redan problem med nya sedlarna – butiker uppmanar till kortbetalning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset