Vad är det med clowner som gör att de lätt kan uppfattas som lite kusliga?
Vad är det med clowner som gör att de lätt kan uppfattas som lite kusliga?

Sedan augusti 2016 har hundratals larm om läskiga och ibland våldsamma clowner inkommit i stor mängd olika länder. Även om få larm faktiskt visat på kriminell aktivitet verkar just clowner väcka något särskilt obehagligt inom oss.

I början av augusti rapporterade flera invånare i Greenville i amerikanska South Carolina om clowner som försökt lura ned barn i skogen, där clownerna uppges ha bott. Berättelserna ska ursprungligen ha kommit från barn, som bland annat påstått att de erbjudits pengar av clownerna.

Polisen lyckades aldrig hitta några bevis för att händelsen skulle ha ägt rum, men berättelserna ledde till vad många kallat för en clownpanik som sedan kommit att sprida sig till andra amerikanska stater och i oktober nådde även Sverige. Under bara fredagen fick polisen i Sverige ta emot 70 samtal från allmänheten om läskiga clowner.

Det här är inte första gången panik utbrutit över faktiska eller påstådda läskiga clowner. Redan 1981 varnades skolelever i amerikanska Massaschusets om hotfulla clowner som åkte runt i en svart bil.

► LÄS MER: Polisen nerringd om clownlarm
Men varför är det just nu clowner som är på tapeten, och vad är det med clowner som gör att de lätt kan uppfattas som lite kusliga?

Clowner som någonting läskigt introducerades för en bred publik genom Stephen Kings roman ”Det” som släpptes 1986. Men det finns också tidigare exempel som i Edgar Allan Poes berättelse ”Hop-Frog” från 1849. Även seriemördaren John Wayne Gacy, som blev känd som ”mördarclownen” kan ha spelat en viss roll i framväxten av ”den onda clownen” som karaktär. Gacy utförde aldrig några av sina våldtäkter eller mord iklädd en clownkostym, men underhöll ibland barn under namnet ”Pogo the clown”.

Rädsla för clowner kallas ofta coulrofobi, clownskräck. Clownskräck klassificeras i regel inte som en fobi i rent klinisk mening men är ändå någonting som många anser sig lida av. Det finns till och med Facebooksidor och webbsajter specifikt för clownhatare.

Alamy/IBL

John Wayne Gacy som ”Pogo the clown”.

Enligt Ronald Doctor, professor i psykologi vid Californa state university växer ofta clownskräck fram bland barn för att clowner har en kropp de känner igen men ett ansikte de inte känner igen, någonting barn reagerar särskilt mycket på.

► LÄS MER: Polisen söker clown efter överfall på nattklubb
Clowner ses också som oberäkneliga och har ofta överdrivna ansiktsuttryck och kroppsdelar, vilket kan se komiskt men ibland också monstruöst ut. Fenomenet kallas ofta uncanny valley, och är en hypotes om att människoliknande figurer som nästan, men bara nästan, är identiska med riktiga människor skapar känslor av obehag och rädsla.

Forskningen är ännu inte helt klar på om barn faktiskt gillar clowner. Viss forskning, som den stora Space to care-studien visar på att barn ogillar och i vissa fall är rädda för clowner. Andra studier visar dock att sjuka barn återhämtar sig snabbare med hjälp av sjukhusclownclowner.

Enligt Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs universitet, var det egentligen bara en tidsfråga innan clownerna skulle komma även till Sverige. Till TT säger hon dock att hon inte tror att clownskräcken kommer hålla i sig särskilt länge.

– Man sprider det för att det är kittlande. Men efter ett tag har det spridits så mycket att det inte finns något nyhetsvärde kvar, säger hon till TT.

► LÄS MER: Offer för seriemördar-clown dök upp efter 40 år – vid liv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset