Våfflor serveras vanligen med bär eller sylt och vispad grädde
Våfflor serveras vanligen med bär eller sylt och vispad grädde

Få lär ha missat att det idag är våffeldagen. Men vet du varför vi äter våfflor den 25 mars – egentligen? Svaret kommer att överraska dig!

Den 25 mars varje år är dagen när vi alla uppmanas att äta våfflor, detta gräddade bakverk gjort på mjöl, mjölk och smör. Men till skillnad från dagar som Kanelbullens dag är inte Våffeldagen ett nytt påhitt. Våffeldagen har istället sitt ursprung i kristen tradition.

I Nya testamentets Lukasevangelium får läsa om hur ängeln Gabriel kom till Maria för att berätta att hon var gravid med guds son. Eftersom Jesus enligt traditionen föddes på juldagen firas denna händelse precis nio månader innan, alltså den 25 mars.

Högtiden heter på svenska egentligen Jungfru Marie bebådelsedag, men brukade förr kallas för Vårfrudagen efter jungfru Marias titel ”Vår Fru”.

Gradvis blev uttalet av Vårfrudagen mer och mer avslappnat, och till slut sa man bara ”våffeldagen”. Ordet våffla har varit känt i Sverige sedan 1642, och det blev alltså naturligt att börja äta våfflor den 25 mars, trots att Vårfrudagen inte längre firas den 25 mars i Sverige. Istället firas Jungfru Marie bebådelsedag på söndagen som infaller den 22-28 mars.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om våffeldagen