Polisen fick in betydlig fler våldäktsanmälningar förra året jämfört med 2013.
Polisen fick in betydlig fler våldäktsanmälningar förra året jämfört med 2013.

Antalet anmälda våldtäkter ökade med 13 procent förra året, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Ungefär en tredjedel av våldtäkterna begicks mot barn under 15 år. 

Totalt fick polisen in anmälningar om 6642 våldtäkter runt om i landet förra året. Det är 13 procent fler än 2013, då strax över 6 000 våldtäkter anmäldes, visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

– Vi har under flera decennier sett att antalet anmälda våldtäkter ökar. Sedan 2011 har det varit en liten nedgång men nu ser vi en uppgång igen, säger Klara Hradilova-Selin, utredare på BRÅ:s enhet för forskning och utveckling.

Drygt hälften av de våldtäkter som anmäldes begicks mot kvinnor över 18 år. Och i ungefär vart tredje fall var den utsatta ett barn under 15 år.

Enligt Klara Hradilova-Selin går det inte att utesluta att den ökade statistiken beror på att det faktiskt begicks fler våldtäkter. Men mer troligt är att det handlar om en större benägenhet att anmäla.

Sannolikt har också en lagändring om så kallat hjälplöst tillstånd gjort avtryck i statistiken. Den 1 juli 2013 vidgades begreppet till "särskilt utsatt situation". Nu behöver offret inte längre vara medvetslöst eller kraftigt berusat för att ett övergrepp ska rubriceras som våldtäkt. 

– Nu räknas det som våldtäkt även när offret är så skräckslaget att det inte kan säga nej. Eftersom 2014 var det första hela året då den nya, vidgade lagen gällde, var en viss ökning väntad.

En tredje anledning till att siffrorna över anmälda våldtäkter skiljer sig så mycket åt mellan 2013 och 2014, kan också vara att polisen kan ha fått in omfattande anmälningar.

– En anmälan kan innehålla ett stort antal våldtäkter. Säger någon att den har blivit våldtagen vid upprepade tillfällen i hemmet måste polisen registrera varje tillfälle som ett enskilt brott.

Oavsett vad ökningen beror på är den på sätt och vis önskvärd, förklarar Klara Hradilova-Selin.

– Mörkertalet är stort och vi beräknar att bara 10-20 procent av alla sexualbrott polisanmäls, säger hon.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset