Att bli kissnödig när du är nervös kanske bara är psykologiskt, menar neurologen Dag Nyholm. 
Att bli kissnödig när du är nervös kanske bara är psykologiskt, menar neurologen Dag Nyholm. 

Många känner nog igen känslan av att bli kissnödig inför en stor händelse. Neurologen Dag Nyholm förklarar varför.

Du ska precis hålla en viktig redovisning men så känner du det – du måste kissa. Eller ska på ett plan men måste gå på toaletten, igen och igen. Många känner nog igen sig i att kissnödigheten smyger sig på när vi är nervösa. Men varför?

Enligt Dag Nyholm, som är specialistläkare i neurologi vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, finns det inget enkelt svar. Men han ger lite olika sätt att se på det.

– Det är det autonoma nervsystemet som styr kissnödighet och blåstömning och det handlar om en komplex balans mellan det sympatiska systemets "gas" och det parasympatiska systemets "broms". Stress och oro påverkar balansen mellan dessa system, skriver han i ett mail till Metro.

►LÄS MER:  Nej, det är inte farligt att träna när du är bakfull

Enligt Dag Nyholm har man tidigare ansett att stress vid fara ger en alarmreaktion som omfördelar blod till hjärna, hjärta och muskler och i ett sådan läge blir man snarare mindre kissnödig.

– Men ett annat fall av ökad kissnödighet är vid högt blodtryck, som ju också är en mekanism vid stress, skriver han och fortsätter: 

– Det kan också finnas psykologiska faktorer som att man mer märker av sina behov när man är stressad eller nervös.

Men det finns också risk för att ofrivilligt tömma både blåsa och tarm vid stark ångest eller panik - i ett sådant läge tar parasympatiska systemet överhanden över viljan, förkarar Dag. 

– Eller så kan man lida av stressinkontinens, men då handlar det mer om fysisk stress, till exempel tunga lyft, vanligen hos kvinnor som fött barn och har svaghet i bäckenbotten.

►LÄS MER:  Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

Att förhindra kissnödighet vid nervositet tycker Dag Nyholm låter svårt. Man får helt enkelt försöka lita på att man faktiskt inte kommer att kissa på sig, trots nervositeten.

– Viktigast är nog att försöka minska på stressen och nervositeten. Och om man inte är inkontinent kan man lita på att viljans kontroll över det autonoma nervsystemet fungerar, skriver han.

►LÄS MER:  Därför blir man tunnhårig – och så kan du stoppa det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa