Gemenskapen i ett jaktlag, vistelsen i skog och mark och möjligheten att äta ekologiskt kött på riktigt. Det är det som lockar fler och fler kvinnor att börja jaga. – Jakt är gemenskap, härliga dagar i naturen och kött från ett djur som levt i det vilda, berättar Anna Andersson som valt att ta jägarexamen.

”Livet är för kort för att inte börja jaga”, slog tv-profilen Lotta Lundgren fast på en pressträff arrangerad av Svenska Jägareförbundet och det är inte bara Lotta Lundgren som har fastnat för jakt. Enligt Naturvårdsverket utgör kvinnor omkring sju procent av jägarkåren, vilket motsvarar över 17 000 kvinnliga jägare runt om i landet, och siffran ökar varje år. Högst andel jagande kvinnor finns i storstäderna, Västerbotten och Jämtland.

Så tar du jägarexamen

Studiefrämjandet i Göteborgsregionen driver Jägarskolan på uppdrag av Svenska Jägareförbundet. Kursen består av 11 träffar, cirka 4 timmar per gång. Två skjutlektioner ingår.

▶︎ Anmäl dig här!

Närhet till natur lockar
Anna Andersson, 39 år från Göteborg kom i kontakt med jakt via sin sambo. Med ett intresse för vandringar, bär- och svampplockning och vistelse i skog och mark valde hon att utbilda sig inom området.

– Det som lockar är att vara ute i skogen hela

dagarna, inte bara att eventuellt skjuta ett djur. Självklart också spänningen över vad som ska hända under dagen man är på pass, säger hon.

Naturupplevelsen var det som lockade Anna Andersson mest.
Naturupplevelsen var det som lockade Anna Andersson mest.

Hon tycker att utbildningens teori har varit utmanande, särskilt att lära sig alla lagar och förordningar.

– Det roligaste var övningsdagen vi hade på Säve skjutbana. Vi fick skjuta både kul- och hagelgevär och prova att göra hela uppskjutningsprovet. Kvällen när vi gick igenom olika vapen och kikarsikten var också rolig.

Jakt liten del av uppdraget
Niklas Lyrdal är kursledare och utbildar omkring hundra elever till jägare varje år. Han tror att fler och fler vill bli jägare för att komma nära naturen.
– Jag tror inte att allmänheten har en aning om hur mycket tid jägare lägger på viltvård. Att skapa miljöer som viltet uppskattar, utfodra vilt under vintern, anlägga viltåkrar och remisser mellan skog och odlingslandskap där viltet både kan finna skydd och föda samt sätta upp saltstenar är bara exempel på aktiviteter.

Vill du ha en komplett jägarexamen och kunna delta i alla typer av jakt så krävs det att du klarar ett teoriprov och tre praktiska prov.

Gemenskap i naturen
Niklas Lyrdal tycker man ska ta jägarexamen för naturupplevelsen och gemenskapen.

– Att få komma ut i skogen, få fantastiska naturupplevelser och att lära känna nya människor. Det är något helt annat när man jagar. Man umgås över generationsgränser och gemenskapen är något alldeles speciellt. Jag tror att det är viktigt i dagens stressade samhälle, att få varva ner och rensa sina tankar. Att få komma bort från ringande telefoner och sociala medier. Det finns inte tid för sånt när man jagar. Att man sedan får ta del av den fantastiska naturresurs som viltkött faktiskt är gör ju att anledningen blir ganska självklar, säger han.

Anna Andersson håller med.

– Jägarexamen ska man ta för att det öppnar upp för att få delta i jakt, som är så mycket mer än att skjuta djur. Det är gemenskap, härliga dagar i naturen och såklart så får du kött från ett djur som levt fritt i sin naturliga miljö.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset