De olika "stalkertyperna" har olika psykologiska drivkrafter till varför de börjar förfölja människor.
De olika "stalkertyperna" har olika psykologiska drivkrafter till varför de börjar förfölja människor.

En person som inte kan ta ett nej, inbillar sig kärleksförhållanden och skickar hundratals sms. Orsakerna till att en person börjar förfölja en annan kan vara många.

Det kan kanske uppfattas som lite charmigt när en person uppvaktar en fast man först är avvaktande. Men efter tio, tjugo eller trettio nej är gränsen nådd för längesedan. Då kan man ha råkat ut för en stalker.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet presenterade 2006 uppgav nio procent att de känt sig utsatta för stalking. Tre fjärdedelar av dem var kvinnor.

Det finns inte en enhetlig psykologisk diagnos som handlar om stalkning. Det kan röra sig om alltifrån personer utan tydliga psykiska problem, till personer med personlighetsstörning eller missbruksproblem eller personer med svåra psykiska sjukdomar.

Marianne Kristiansson, överläkare och adjungerad professor i rättspsykiatri, vid Rättsmedicinalverket brukar dela upp stalkers i två tydliga grupper. Den första och vanligaste gruppen är män som trakasserar en exflickvän.

Det handlar om personer vars personlighet, genom både arv och miljö, har utvecklats till att bli extrem. De är väldigt självupptagna och ser till sina egna behov i första hand, berättar hon. Man kan ofta se tecknen redan innan personen börjar stalka någon.

– Det är en person som har sådana drag i personligheten att han vill ha makt och kontroll över en annan person.

Marianne Kristiansson, överläkare och adjungerad professor i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket.

LÄS MER: Sara: Stalkern gick runt med min bild och letade efter mig

Den andra gruppen av stalkers har ofta svårt med sociala samspel. Här återfinns exempelvis personer som får för sig att de har en relation med en person de inte alls känner.

– Det handlar om drag i personligheten som blir onormala. Uppfattningen om verkligheten blir så overklig att det nästan blir sjukligt. Det kan bli som vanföreställningar, säger Marianne Kristiansson.

De flesta stalkers som döms till rättspsykiatrisk vård finns i den gruppen.

Agneta Syrén är kriminolog och jurist som skrivit flera böcker om stalkning. Hennes tips för att man inte ska råka ut för stalkning är att inte uppmuntra beteendet.

– Var kort. Säg nej. Uppmuntra inte personen. Var bara helt iskall och klipp all kontakt, säger hon.

Stalkern kommer då förhoppningsvis att tröttna och sluta förfölja dig. Men beteendet fortsätter ofta på andra håll.

– Då börjar personen kanske förfölja någon annan. Det handlar ofta om en person som tar ett nej för ett ja. Det beteendet finns kvar där. Men det blir någon annan som drabbas, säger hon.

LÄS MER: Hoppade in i kvinnans rullande bil 

Fyra typer av stalkers:

Henrik Belfrage, professor i kriminologi, har delat upp förföljarna i fyra olika typer:

Den före detta partnern

En person som har svårt att acceptera en brytning och förföljer sin tidigare partner. Den före detta partnern är den vanligaste typen av den förföljare. Den har också störst risk för att bli våldsam.

Den socialt inkompetente

En person som inte förstår det sociala spelet och inte kan ta ett nej. Den socialt inkompetente kan inte tolka det personer säger utan tror att det betyder det han vill.

Den hämndlystne

Kämpar för att få upprättelse. Här återfinns exempelvis rättshaveristen som vill få upprättelse genom att exempelvis trakassera beslutsfattare med anonyma brev.

Erotomanen

Erotomani är en psykisk sjukdom. Personen är besatt av en person och tror att känslorna är besvarade. Personen kan tro att de redan har en kärleksrelation fast de inte har det. Personerna kanske inte ens har träffats. Erotomaner kan ofta förfölja kända personer.

Så gör du om du råkat ut för en stalker

  • Polisanmäl det som du har råkat ut för.
  • Försök att dokumentera alla kontakter. Spara sms, meddelanden på telefonsvararen, e-post och brev.
  • Berätta för personer i din närhet att du känner dig utsatt.
  • Var väldigt tydlig med att du inte önskar kontakt med personen till en början. Därefter ska du undvika alla kontakt eftersom även avvisanden kan leda till motsatt önskad effekt.
  • Ändra dina vardagsrutiner: Gå nya vägar, ändra tider, handla i nya butiker. Du kan behöva byta både telefonnummer och e-postadress. Var försiktig och tänk extra på säkerheten när du använder sociala nätverk.
  • Kom ihåg att du kan ansöka om kontaktförbud hos polisen.

Källa: Polisen.se

Olaga förföljelse

  • Kallas i dagligt tal för stalking och är olagligt i Sverige sedan oktober 2011. Tidigare hade den som utsatts bara kunnat anmäla varje enskilt brott, som nu samlas under en benämning.
  • Brottet olaga förföljelse består av en serie av straffbara handlingar. Handlingarna ska bestå av något eller några av följande brott: misshandel, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott eller olaga intrång, ofredande, sexuellt ofredande, skadegörelse eller försök till skadegörelse och överträdelse av kontaktförbud. Var och en av brotten ska vara en del i en upprepad kränkning av integriteten.
  • Maxstraff är fängelse i fyra år.

Källa: Polisen.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om stalkning