Ingen vet varför män ofta får en krans på huvudet, enligt Lars Norlén på Karolinska sjukhuset.
Ingen vet varför män ofta får en krans på huvudet, enligt Lars Norlén på Karolinska sjukhuset.

Många känner rädsla för att bli tunnhåriga. Men vad ligger egentligen bakom håravfallet? Metro har pratat med experten Lars Norlén – som även varnar för bluffbehandlingar. "Kvacksalveri är ju utbrett inom området", säger han.

För vissa börjar det redan i 20-årsåldern, för andra långt senare. Men tids nog drabbas vi alla av håravfall, enligt Lars Norlén som är docent på hudkliniken vid Karolinska sjukhuset.

– Det vanligaste är det ärftliga håravfallet. Det drabbar alla män och alla kvinnor förr eller senare, säger han.

►LÄS MER: Läkare varnar: Trendiga frisyren kan få män att tappa håret

För män börjar det ofta med tunnare vikar och en kal fläck bak på hjässan. Hos kvinnor kan det vara svårare att upptäcka ärftligt håravfall – eller androgent håravfall som det heter på läkarspråk.

– Den kvinnliga formen är mer diffus. I stället för vikar och en kal fläck blir det ofta en uttunning som börjar i mittlinjen och sprider sig utåt, säger Lars Norlén.

Det är väldigt många som känner en oro för håravfall. Vid en sökning på Google kommer det upp mängder med annonser och erbjudanden om behandlingar som påstås motverka tunnhårighet.

– Det är en enorm marknad och därför finns det en stor mängd aktörer som erbjuder tjänster i området, säger Lars Norlén.

Bland annat erbjuder flera kliniker laserbehandlingar. Men det finns inga belägg för att det skulle hjälpa, enligt hudläkaren.

– Ingen har visat någon effekt av laser. Kvacksalveri är ju utbrett inom området.

Enligt Lars Norlén är det ytterst viktigt att ha en klar diagnos innan man påbörjar eventuell behandling. När det gäller ärftligt håravfall rekommenderar han receptfria läkemedel som Rogaine, Recrea och Minoxidil orifarm.

– Det finns inga belägg för några andra behandlingar än minoxidilbehandling. För en begränsad grupp män är transplantation ett alternativ.

LÄS MER: Här visar hon upp sitt håravfall efter cellgifterna

För män slutar det ärftliga håravfallet i många fall med en krans på huvudet. Enligt Lars Norlén beror det på att olika hårsäckar är olika känsliga för androgener. Uppe på hjässan förtvinar hårsäckarna medan de i till exempel skägget kan bli starkare.

– Men det är ingen som vet varför. Ingen förstår de molekylära mekanismerna där bakom.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset