Som fastighetstekniker är du en spindel i nätet när det kommer till drift och underhåll av fastigheter.
Som fastighetstekniker är du en spindel i nätet när det kommer till drift och underhåll av fastigheter.

Gillar du att få saker gjorda, är social och trivs med att kunna styra dina arbetsdagar själv? Då borde du läsa till fastighetstekniker! Här listar vi 7 anledningar till varför du borde bli proffs på drift av fastigheter – en kompetens som arbetsmarknaden skriker efter.

1. Du blir väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden

Eftersom det är brist på utbildade fastighetstekniker är du så gott som garanterad jobb när du är färdig! Enligt Statistiska centralbyrån beräknas efterfrågan på VVS- och fastighetsutbildade öka med drygt 55 procent fram till 2035.

2. Du är färdigutbildad efter ett år

Att läsa till fastighetstekniker passar dig som vill komma ut och jobba så snart som möjligt istället för att sitta i skolbänken i en evighet. Lernia.se erbjuder utbildningar på cirka ett år där teori varvas med praktiska moment. Du får dessutom vara ute på praktik (så kallat arbetsplatsförlagt lärande) – ett toppentillfälle att prova på yrket – som kan leda till jobb när du är färdigutbildad. Lernia har dessutom praktiksamarbete med många av branschens mest populära arbetsgivare!

3. Du får en bra lön

Den genomsnittliga lönen för en fastighetstekniker är 25 700 kronor i månaden enligt SCB.se men eftersom det råder så stor kompetensbrist finns möjlighet att få betydligt mer betalt.

4. Du får ett självständigt jobb

Som fastighetstekniker har du stora möjligheter att själv påverka och styra ditt arbete. Det blir garanterat aldrig tråkigt och monotont!

5. Ditt jobb är varierat

Att vara fastighetstekniker är motsatsen till att sitta vid en kontorsplats hela dagen. Du är en nyckelperson som ansvarar för den dagliga tillsynen av drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. I praktiken innebär det att du ansvarar för värme- och ventilationssystem, du sköter värmeväxlare för teknisk utrustning som fjärrvärme, värmepumpar och fläktar. Du ser också över systemen som reglerar inomhusklimatet för att energiförbrukningen ska hållas så låg som möjligt.

6. Du kan arbeta hos mängder av arbetsgivare

Som fastighetstekniker kan du till exempel vara anställd av ett bostadsföretag, ett företag som säljer tjänster till bostadsföretag eller hos kommunen där du kommer jobba med att serva bland annat skolor, simhallar, idrottsanläggningar och gruppbostäder.

7. Du behöver inte ha några förkunskaper för att bli fastighetstekniker

Det spelar ingen roll om du kan manövrera alla verktyg som finns eller om du knappt kan skilja på en skiftnyckel eller skruvmejsel. Du lär dig allt du behöver kunna på utbildningen. De enda förkunskaperna som krävs för att du ska kunna börja på Lernias vuxenutbildning är att du ska ha gått ut grundskolan eller motsvarande. Du som redan har viss kunskap eller kompetens inom yrket kan däremot i vissa fall få hoppa över delar av utbildningen och då bli utexaminerad snabbare.

Läs till fastighetstekniker hos Lernia

Lernia.se erbjuder vuxenutbildningar till fastighetstekniker i Stockholm, Uppsala och Malmö.

• Det kostar inget att gå en vuxenutbildning och du kan söka studiemedel via CSN.

• Du som söker ska vara minst 20 år, eller fylla 20 år samma år som utbildningen startar och ha gått ut grundskolan eller motsvarande.

Klicka in här för att se när nästa utbildning startar och för att säkra din plats!

Lernia.se erbjuder en säker väg till jobb, moderna metoder och flexibla arbetstider och har nära samarbete med företag och branschorganisationer.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om utbildning Jobb