@Sweden-kontot på twitter och Svenska institutet är i blåsväder. Här har du varför.
@Sweden-kontot på twitter och Svenska institutet är i blåsväder. Här har du varför.

En rasande Richard Herrey, 12 000 blockade personer och anklagelser om åsiktsregistrering – Folk på twitter är fruktansvärt sura på Svenska institutet. Det här är varför.

Så, vad har hänt?

Kontroversen kom i dagens ljus här.

 

Mats Skogkär är en liberal ledarskribent för Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan. Han uppmärksammade att han var blockerad av Sweden-kontot på twitter, alltså ett konto som varje vecka rattas av en svensk medborgare.

Huvudman för kontot är Svenska institutet, alltså en svensk myndighet som enligt sin egen sajt ”verkar för att sprida kunskap om Sverige i utlandet”.

LÄS MER: Svenska institutet: Vinklade rapporter gav felaktig Sverigebild

Nu måste vi nog backa bandet. Hur blev en liberal ledarskribent och drygt 12 000 andra blockerade?

Jo, förra veckan var en nätsäkerhetsexpert vid namn Vian Tahir ansvarig för kontot. Då blockerades 2 000 svenska konton och 10 000 utländska konton utifrån en lista som Vian Tahir enligt Resumé hade dubbelkollat med myndigheten.

Tidigare har enstaka konton blockerats av @sweden, men aldrig har så många blockerats på samma gång.

Hur togs blockeringarna emot?

Med ilska från många av de blockerade. Richard Herrey – känd från den odödliga eurovisionvinnaren Diggi loo Diggi ley och nuförtiden aktiv samhällsdebattör på Twitter – skrev till exempel så här.

 

LÄS MER: AKB hade fel om beredskapsjobben – efter arbetsförmedlingens miss

Vad är det som gör folk argast?

Det senaste dygnet har folk pratat om att det här kan vara åsiktsregistrering, eftersom en myndighet haft en lista på konton som man anser kvalar in under följande kriterier (som finns här på svenska institutets hemsida).

”Blockeringslistan som nu lagts in på @sweden består av: Cirka 12 000 internationella och svenska konton som ägnar sig åt drev, hot, hat och hets mot migranter, kvinnor och HBTQ-personer, men även mot organisationer som är engagerade i mänskliga rättigheter. Dessa konton har ofta högerextrem och/eller nynazistisk inriktning och hetsar även till våld”

En som blockerades var Margit Richert, skribent i både Svenska Dagbladet och Fokus. Hon har dessutom själv rattat kontot.

LÄS MER: Förtroendet för AKB störtdyker – här är vinnarna i senaste mätningen

Vad gör svenska institutet nu då?

De har avblockerat 12 000 personer och pudlat i ett uttalande.

Räcker det här för att tysta kritikerna?

Nej. Röster om åsiktsregistrering har höjts från några av de blockerade. Detta kommer antagligen att puttra på i några dagar till.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om twitter