Författaren Henning Mankell var uppburen och respekterad runt om i världen. Men på svenska kultursidor lyste hyllningarna ofta med sin frånvaro. Förklaringen stavas avundsjuka, tror Viggo Cavling.

Författaren Henning Mankell är död. Det är sorg som isar in i märgen. Han blev 67 år. Lika gammal som min pappa.

Du hinner med mycket på 67 år och samtidigt är död före 70 alldeles för tidigt. Henning Mankell var inte bara en stor författare, han var också en stor humanist. Hans engagemang för utsatta människor var bottenplattan i hans författarskap, men också i hans gärning. Hans universitet var vänsterns 1968-rörelse. Han protesterade mot kriget i Vietnam och apartheid i Sydafrika. På senare år deltog han i Ship to Gaza. 2007 skänkte Mankell och hans fru Eva Bergman 15 miljoner kronor till SOS Barnbyar för att bygga en by i Chimoio i Moçambique.

► LÄS MER: Deckarförfattaren Henning Mankell död

För mig och miljontals människor runt om i världen är Henning Mankell mest känd för sin romanhjälte Kurt Wallander. En tvivlande, grubblande ensamvarg till polis bosatt utanför Ystad. Totalt blev det 17 böcker om Wallander. De har i dag sålt i mer än 40 miljoner exemplar. Det blev också ett otal filmer – några av dem möjligen av tveksam kvalitet. Men många blev också spännande och viktiga berättelser om Sverige och världen.

Kurt Wallander förvandlade sin upphovsman från en fattig konstnär på vänsterflygeln till en mångmiljonär och en industri. I Wallanders fotspår gjordes det många turistresor till Skåne och i Ystad växte en mindre filmfabrik upp. Henning Mankell startade också förlaget Leopark tillsammans med förläggaren Dan Israel. Leopard gav ut Mankells böcker och andra författare som passade in i Mankells vänsterprofil. Många viktiga röster har fått ge ut böcker på Leopard, bland annat Maria Sveland, Mattias Gardell, Kajsa Ekis Ekman, Pierre Schori, Simon Singh, Tom Holland, Elias Khoury, Maryse Condé, Assia Djebar och Barbara Ehrenreich.

Man kan tycka att en författare som lyckas behålla sina ideal även när framgången slår honom i huvudet som ett baseballträ skulle hyllas på landets kultursidor och av landets vänsterintellektuella, men icke. Man kan tycka att Sveriges mest lästa författare också borde varit landets mest spelade dramatiker, men icke. Mankell skrev förutom 40 romaner även ett tjugotal pjäser och hade sin egen teater i Maputo i Afrika.

Men se, när vissa träd blir för stora i Sverige är det som om de blir osynliga. Flera gånger hörde jag Mankell beklaga sig i intervjuer i svenska medier att hans pjäser inte spelades i Sverige, samtidigt som de fick stor uppmärksamhet utomlands. Varför? Jo, för i den svenska kulturankdammen är ekonomisk framgång något farligt. De som inte har pengar tror att pengar korrumperar, men jag tycker att Henning Mankell är ett bevis på att så inte alltid är fallet.

► LÄS MER: Omvärlden sörjer Henning Mankell

Jag tycker att vi ska vara stolta över den industri som växte upp i Henning Mankells fotspår. Hans berättelser skapade arbete för många och Mankells internationella framgångar banade väg för det svenska deckarundret. Jag hoppas att det görs fler Wallanderfilmer och att Wallanderturismen bara är i sin linda. Jag hoppas att svenska teatrar börjar spela Wallander lika ofta som de spelar Strindberg. Det är lögn i helvete att det finns en motsättning mellan ekonomiskt och kulturellt kapital. Det vet alla, bortsett från våra svenska kulturmän och -kvinnor.

Tyvärr tror jag att deras åsikter om Henning Mankell kommer från den tråkigaste av alla drivkrafter: avundsjuka.

Viggo Cavling

Entreprenör och föreläsare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset