Förtjänar robotarna mer kärlek än vi ger dem?
Förtjänar robotarna mer kärlek än vi ger dem?

Björn Hedensjö skriver om den mänskliga motviljan mot det automatiserade.

Visst finns det anledning att prata mer om robotisering och automatisering av våra arbetsplatser än vi gör idag. Som jag tidigare skrivit om i den här kolumnen finns redan idag teknik för att ersätta en rejäl del av det vi människor jobbar med – och då handlar det inte bara om de enklaste jobben.

LÄS MER: ”Övertramp bör få omedelbara konsekvenser”

Samtidigt finns en viktig, psykologisk faktor som talar för att det faktiskt kommer att vara svårt för robotar att slå sig in på vissa arbetsplatser. Det handlar om det fenomen forskarna kallar ”algoritmaversion” – en väldokumenterad mänsklig motvilja mot det automatiserade.

I forskning har det till exempel visat sig att vi mycket snabbare tappar förtroendet för en algoritm som gör en felaktig prognos än för en människa som gör samma sak. En sammanställning av studier från University of Pennsylvania visade att försökspersonerna i en rad experiment till och med föredrog en mänsklig prognosmakare som historiskt gjort sämre ifrån sig än en konkurrerande algoritm. Vi är helt enkelt väldigt dåliga på att förlåta algoritmer som vi en gång sett göra fel, medan vi inte alls är lika hårda med människor.

Medan tanken på ett i stora delar mänskligt arbetsliv så klart känns sympatisk, så påpekar forskarna att det så klart är problematiskt när vi inte litar på teknik som är bevisat bättre än oss själva. Med kunskap om detta tankefel har vi i alla fall möjlighet att fatta bättre beslut – ibland kanske robotarna förtjänar mer kärlek än vi ger dem.

LÄS MER: ”Chefer får inte chans att jobba med rätt saker”

Björn Hedensjö

Yrke: Journalist, författare och organisationskonsult

Bakgrund: Journalist som sadlat om till psykolog, chef i små och stora organisationer i många år.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset