Från vänster: attacken i Berlin december 2016, terrordådet i Bryssel i mars 2016 och terrorattacken i Nice i juli 2016.
Från vänster: attacken i Berlin december 2016, terrordådet i Bryssel i mars 2016 och terrorattacken i Nice i juli 2016.

Attacken mot julmarknaden i centrala Berlin har ännu inte stämplats som ett terrordåd. Men kan vilket land och plats som helst drabbas av ett terrordåd? Terrorexperten Magnus Ranstorp har svaret.

Madrid 2004 och Paris 2015. Det är bara två exempel på terrorattacker som har skett i huvudstäder under de senaste 15 åren. Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Institutionen för säkerhet, strategi och ledarskap vid Försvarshögskolan, är det just större städer som ofta utsätts.

magnus-ranstorp-foto-tor-johnsson
Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan. Foto: Tor Johnsson

– Framför allt är det de stora huvudstäderna det handlar om. Det är helt naturligt att det blir just där, det handlar främst om publicitet och om vilka måltavlor som finns på platsen. Sen handlar det också om att det är större folkmassor och att man då kan få så maximal skada som möjligt, säger han.

LÄS MER: Så många har dött i terrorattentat under de senaste 25 åren

Men kan vilket land och plats som helst drabbas av ett terrordåd?
– Det beror på, i bland kan det vara tillfälligheter. Om du till exempel pratar om IS är många fransktalande och det är därför det är mycket fokus på fransktalande länder som Frankrike och Belgien, säger Magnus Ranstorp.

LÄS MER: Experterna: Då räknas det som terrorism

Var en terrorattack kan tänkas ske beror också, enligt terrorexperten, på om det är en enskild persons agerande eller om det är fjärrstyrt av exempelvis IS.

– Det beror mycket på vilken lokalkännedom de har och vad det finns för lämpliga måltavlor, som ofta är symboliska. Och är det dirigerade attacker riktar det ofta in sig på publika platser.

Medlemsländerna i EU:s definition av terrorism

Det finns tre kriterier för att uppnå EU:s och Sveriges definition av terroristbrott, vilket är handlingar som allvarligt kan skada eller mellanstatlig organisation om de syftar till att:
1 . Injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp
2. Tvinga offentliga organ eller en mellanstatlig organisation att vidta eller avstå från att vidta en åtgärd
3. Destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer, enligt Säkerhetspolisen och Svensk författningsförsamling.

LÄS MER: Tidigare stora terrordåd som skakat världen

Terrordåd vi minns

  • Istanbul, juni 2016. Tre terrorister, beväpnade med bland annat sprängmedel, slog till mot Atatürk-flygplatsen i Istanbul. Över 40 personer dog.
  • Nice, juli 2016. På Frankrikes nationaldag den 14 juli körde en man in en lastbil i en folksamling. Minst 84 personer dog.
  • Bryssel, mars 2016. Tre koordinerade explosioner skedde, två vid flygplatsen Zaventem och en tredje ombord på ett tunnelbanetåg vid stationen i Maalbeek. Minst 340 personer skadades och 35 dog.
  • Paris, januari 2015. Attack mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. 12 människor dödades, 11 skadades.
  • Utöya, juli 2011. Två attentat sker parallellt – ett mot de centrala delarna av Oslo och ett mot Arbeiderpartiets ungdomsförbunds kursgård på Utöya. Bakom attackerna stod Anders Behring Breivik.
  • London, juli 2005. Flera bomber exploderar ombord på tre tunnelbanetåg i Londons tunnelbana. En stund senare exploderar även en bomb på en buss mitt inne i staden.
  • Madrid, 2004. Flera bomber sprängs på fyra pendeltåg mitt i rusningstrafiken i Spaniens huvudstad. 191 personer dog.
  • Moskva, oktober 2002. Under en föreställning på Dubrovkateatern i Rysslands huvudstad Moskva går ett femtiotal tjetjenska separatister in och tar hela publiken – totalt 850 personer – som gisslan.
  • Bali, oktober 2002. Totalt sprängdes tre bomber på ön Kuta och ön Bali i Indonesien, två placerade i närheten av populära nattklubbar med mycket turister, den tredje utanför det amerikanska konsulatet. 202 personer dog.
  • New York, 2001. Fyra amerikanska plan kapades och flygs in i byggnader i USA, två i tvillingtornen World Trade Center i New York, det tredje i försvarshögkvarteret Pentagon och det fjärde störtade på en åker i Pennsylvania. Omkring 3000 personer dog.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om terror