Nästan alla löprelaterade skador drabbar knä, underben eller fot.
Nästan alla löprelaterade skador drabbar knä, underben eller fot.

Många som springer drabbas av skador som ett resultat av sin löpning. Det går dock att undvika. Grundtipset är att stegra träningen långsamt och att ge sig själv tid att vila.

Att ta en springtur är inte så enkelt som att bara sätta på sig skor och sedan gå ut och springa. Det är någonting som många som drabbats av löparskador fått uppleva. Metastudier uppskattar att så många som mellan 20 och 80 procent av alla motions- och tävlingslöpare någon gång drabbas av skador. Detta eftersom löpning är en träningsform som är relativt belastande för kroppen.

► LÄS MER: Öka din snabbhet och styrka med intervaller
Mikael Boije af Gennäs är leg. fysioterapeut på Ortomed Sverige och säger att nästan alla löprelaterade skador drabbar knä, underben eller fot.

– Särskilt drabbat är vävnaderna kring knät, där ospecifik främre knäsmärta är den vanligaste. Förutom främre knäsmärta är det vanligt att drabbas av löparknä, hälsenebesvär, benhinnebesvär samt hälsporre.

Enligt honom är risken att drabbas särskilt hög om du är nybörjare eller motionslöpare. Kvinnor drabbas också oftare än män.

– De som börjar löpträna utan att successivt stegra träningen på ett balanserat sätt löper större risk att drabbas. Detsamma är det för dem som redan ”är löpare” och ökar löparsträcka och antal löppass för fort.

Det finns många olika slags löparskor, men det går inte att säga att en viss sko är bättre om du vill undvika att skada dig, enligt Mikael Boije af Gennäs. Det viktiga är att skorna är bekväma, för om skon känns bekväm minskar risken för skada.

Så vad ska du göra för att undvika löpskador? Boije af Gennäs menar att det viktiga är att du stegrar träningen långsamt och också ger dig själv tid att vila.

– Lyssna på tidiga symtom och anpassa träningen efter dessa. Man kan exempelvis hoppa över ett eller flera löppass och i stället cykla eller promenera. Om du byter löpstil eller löpteknik så minska intensiteten och frekvensen och påbörja en ny tillvänjningsperiod. Öka vävnadernas tålighet genom att varva löpträningen med styrketräning för benen.

► LÄS MER: Så ofta tränar svenskarna – och så kommer du igång med träningen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset