Torbjörn Åberg vaknade ofta med minnesluckor och försökte förgäves återskapa vad som hade hänt.
Torbjörn Åberg vaknade ofta med minnesluckor och försökte förgäves återskapa vad som hade hänt.

Minnesluckor är ett problem för många som dricker för mycket alkohol. Men varför tappar man minnet och är det farligt? Metro har pratat med två läkare.

Du vaknar upp dagen efter en blöt kväll – och minns bara vissa fragment. Du kan ha drabbats av en minneslucka. För Malmöbon Torbjörn Åberg, 50, var det mer regel än undantag.

– Jag vaknade upp dagen efter och försökte återskapa vad som hade hänt. För mig kunde det vara borta tre-fyra timmar. Det hände väldigt ofta, säger han.

►LÄS MER: Ja, ta en vit månad – det är bra för kroppen

Ibland kunde exempelvis en arbetsgivare fälla en kommentar om att det hade ”gått väldigt snett senast”.

– Trots att jag inte kom ihåg ville jag inte heller fråga eftersom man inte vill gräva i såret. Det är så enormt påfrestande att uppleva det.

Torbjörn Åberg har nu varit nykter i sju år och har författat boken ”Skål, ta mig fan!".

Men varför får vissa minnesluckor när de dricker alkohol? Och är det farligt?

– Det är ett tydligt tecken på att man dricker på ett sätt som inte är bra för en, säger Åsa Magnusson, läkare på Beroendecenter Stockholm.

LÄS MER: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Den del av hjärnan som lagrar minnen kan blockeras av alkohol samtidigt som övriga delar av hjärnan fungerar. Trots att man klarar av att delta i aktiviteter så fastnar inga minnen. Det uppstår en minneslucka.

– Men det är inte samma sak som att dricka så mycket att man i princip är medvetslös, då kan ju ingen människa komma ihåg saker och ting, säger Jan Hallgren, överläkare på Nordhemskliniken i Göteborg.

Det är inte så att man tappar minnen i efterhand vid en minneslucka, det är helt enkelt så att inga minnen registreras.

– Du kan aldrig komma ihåg vad som hände den kvällen, det kommer aldrig att komma tillbaka. Det har inte sparats på hårddisken, säger överläkaren Jan Hallgren.

LÄS MER: Därför ska du inte blanda alkohol med energidrycker

Båda läkarna är överens om att det är ett tecken på en osund alkoholkonsumtion om man drabbas av minnesluckor. Men det kan vara väldigt olika hur mycket alkohol som krävs för att man ska tappa minnet.

– Vi reagerar på olika sätt, så är det med alkohol, säger Åsa Magnusson.

– En del kan få det väldigt tidigt och andra får det inte alls. Men det är direkt dåligt och ett tecken på begynnande störningar och skador av hjärnfunktionen, säger Jan Hallgren.

LÄS MER: Gästerna drack för mycket vatten – alkoholtillståndet drogs in

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa