Samma person gjorde tester i på tre olika sajter – och fick tre helt olika resultat.
Samma person gjorde tester i på tre olika sajter – och fick tre helt olika resultat.

Den 25 maj ska svenska folket välja 20 ledamöter till det nya Europaparlamentet. Flera medier lanserar nu egna så kallade valkompasser för att hjälpa väljarna att hitta rätt parti. Metro testade tre av dem – och fick olika svar.

Svenska Dagbladets och Sveriges Televisions valkompasser rekommenderade Metros testperson, en man i 30-årsåldern från Stockholm, att lägga sin röst på Miljöpartiet. Aftonbladet ansåg däremot att Socialdemokraternas EU-kandidater var det rimligaste valet och placerade Miljöpartiet först på tredje plats efter Feministiskt Initiativ, FI.

– Jag tycker ändå det är ganska stor skillnad mellan Socialdemokraterna och FI och därför är det lite märkliga resultat. Men jag hamnade i alla fall i ”rätt” block i alla testerna, säger Metros testperson.

Henrik Oscarsson, professor i statskunskap och verksam på SOM-institutet vid Göteborgs universitet, anser att valkompasserna är på gott och ont. En brist i kompasserna är enligt Henrik Oscarsson att de bara väger väljarens åsikter mot partiernas program, så kallad åsiktsrepresentation.

– Men åsikter är inte allt i en välmående demokrati. Som väljare måste man göra en självständig bedömning som inte bara baserar sig på vad partierna står i olika sakfrågor, säger han.

– Det finns andra komponenter som är viktiga när man ska välja rätt parti, exempelvis kandidaternas kompetens och vad partierna tidigare uträttat och vilka koalitioner man tänker ansluta sig till EU-parlamentet. 

En annan orsak till skillnaden i resultaten är att ett av testen gäller riksdagsvalet, medan de andra två gäller valet till EU. 

– Det är lite olyckligt. Det vore bättre att släppa riksdagstestet efter valet till EU. Det är tillräckligt förvirrande som det är för väljarna, med fyra val samtidigt, säger Stina Morian, politisk kommunikationsrådgivare på PromeMorian AB. 

LÄS MER: Därför vinner vänstern och extremhögern mark i Europa

Resultaten blir olika eftersom det är olika frågor som drivs på EU- respektiva riksdagsnivå. Det är därför inte alls givet att man bör rösta på samma parti i bägge valen. 

– Röstar man ideologiskt kanske det inte blir någon skillnad, men röstar man sakpolitiskt kan man inte göra ett riksdagsvalstest och tro att det blir samma som EU-valskompassen, eftersom det är helt olika frågor som ställs, säger hon. 

Henrik Oscarsson anser att valkompasserna trots allt ger en ganska bra vägledning.

– Genuint osäkra väljare kan åtminstone se att de ligger någorlunda rätt i sitt partival, men då är det viktiga att stämma av i flera olika tester.

Två olika undersökningar har visat att drygt var fjärde väljare någon gång gjort ett partitest med hjälp av valkompasser. Åtta procent uppgav att testet haft viss betydelse för deras ställningstagande. En procent svarade att testet spelat stor roll för partivalet.

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av artikeln framställdes det som att Svenska Dagbladets kompass gällde EU-valet, vilket den inte gör. 

Samma person gjorde tester i på tre olika sajter – och fick tre helt olika resultat.

Samma person gjorde tester i på tre olika sajter – och fick tre helt olika resultat.

TT

Henrik Oscarsson, professor i statskunskap, anser att valkompasser är på  gott och ont.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om EU-valet 2014