Har du någon gång vaknat – men inte kunnat röra dig? Då har du troligtvis drabbats av sömnparalys. Så fungerar fenomenet.

Vad är sömnparalys?

Sömnparalys kan enklast beskrivas som en kombination av dröm och vaket tillstånd och innebär, som namnet antyder, att den som drabbas blir paralyserad. Personer som varit med om det upplever att de inte kan röra på sig, trots att de vaknat. Det är, som de flesta säkert förstår, en rätt obehaglig upplevelse.

LÄS MER: Zandrah, 34, vaknar förlamad – ser monster

Vad beror det på?

När du drömmer försöker kroppen utföra allt det som du upplever i drömmen. För att du inte ska skada dig blockeras de utgående signalerna från nervsystemet och du kan helt enkelt inte röra dig. Sömnparalys uppstår när denna blockering antingen slås på för tidigt (vid insomning) eller stängs av för sent (vid uppvakning).

Vem drabbas?

Många drabbas bara en eller två gånger i hela livet, men det finns även personer som är mer benägna att drabbas.

– Det kan vara helt slumpmässigt. Och om du har råkat ut för det några gånger så kan du råka ut för det igen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stockholms universitet.

Det finns studier som kopplar fenomenet till sömnbrist, och andra studier som visat att det är vanligare bland unga och personer med psykisk ohälsa. Men resultaten är inte entydiga, och någon tydlig orsak har inte fastslagits.

LÄS MER: Den här tekniken ska hjälpa dig somna på 60 sekunder

Är det farligt med sömnparalys?

Nej. Däremot kan det vara obehagligt. Men det är helt naturligt, även om det är ovanligt, enligt Torbjörn Åkerstedt.

Går det att motverka?

Egentligen inte. Dessvärre är det så pass ovanligt att det är svårt att studera sömnparalys, enligt Torbjörn Åkerstedt.

– Eftersom det är så sällan förekommande är det svårforskat. Det skulle vara ett jäkla jobb att plocka in folk i ett sömnlabb och investera sömn natt efter natt och vänta på att de ska få en sömnparalys. Därför vet man väldigt lite om hur det ser ut i verkligheten. Det är ytterst sällan det inträffar.

LÄS MER: Sömnexperten: 7 tips som får dig att somna bättre

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset