Många har nog lagt märke till känslan av en svällande magen när man befinner sig uppe i luften, speciellt under långflygningar. 

Jacob Rosenberg är professor vid universitetet i Köpenhamn och hans intresse för att studera fenomenet väcktes under en långflygning till Nya Zeeland – då han plötsligt tittade ner på sin mage och såg hur den hade svällt upp under flygningen.

– Sedan dess har jag lagt märkte till hur mycket gaser som bildas under en flygning. Vilket är väldigt mycket, säger han till BBC

Och anledningen till att vi känner oss uppsvällda veror på att trycket i planet sjunker och luften måste expandera till mer utrymme. Den sammanlagda liter av gas som vi vanligtvis bildar under ett dygn när vi är på marken behöver nu större utrymme och därför känns magen uppblåst. 

Enligt BBC är detta ett stort problem för piloter – över 60 procent uppger att de känner en regelbunden känsla av uppblåst mage. Och enligt Jacob Rosenberg kan det finnas en risk med att man håller sig från att släppa ut gasen. 

– Är du ung och frisk är det inget problem, men för en äldre person kan det påfresta hjärtfunktionen, säger han.

Och detta är någonting som många flygbolag redan vidtagit åtgärder för. I flera flygplan har man installerat kolfilter i luftkonditioneringen. Det är poröst och absorberar lukter och kan stoppa fisarna från att cirkulera vidare i kabinen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset