I samband med att WHO kommit att klassa kött som cancerframkallande har flera medier, bland annat Metro, satt rubriker om att kött är lika farligt som cigaretter. Men det stämmer inte.

Under måndagen bekräftade världshälsoorganisationen WHO att de har kommit till beslutet att klassa processerat kött som cancerframkallande. Nyheten om att så skulle bli fallet publicerades av flera medier redan under fredagen.

WHO har, som  The Guardian skriver, kommit att placera rökta och processerade köttsorter såsom bacon och korvar som cancerframkallande eller  grupp 1-carcinogener – en grupp som också innefattar tobak och alkohol. Klassificeringen handlar om att det finns tydliga bevis på kopplingen mellan cancer och ämnet, och inte om hur farligt ämnet är.
 
Nyheten har fått många medier, däribland Metro själva, att sätta en rubrik om att kött och till exempel cigaretter skulle vara lika farligt. Det stämmer dock inte.
 
Att någonting kan orsaka cancer betyder inte att risken för att drabbas av cancer är lika stor som vid konsumtionen av någonting annat som också orsakar cancer, och riskerar att skapa förvirring när det presenteras som att så är fallet.

► LÄS MER:  WHO: Korv och bacon orsakar cancer
 
 
I en infografik som publicerats av  Cancer research UK, som ungefär motsvarar svenska Cancerfonden , visar organisationen på att processerat och rött kött knappast kan sägas vara lika cancerframkallande som rökning. Av alla lungcancerfall i Storbritannien är 86 procent ett resultat av tobak. Tittar man på tarmcancer, som är det som kött kan komma att leda till, är det bara 21 procent av alla fall som kan anses vara orsakade av kött i sig.
 
Infografiken visar också att om 64 500 färre personer skulle drabbas av lungcancer varje år i Storbrittanien om alla slutade röka. Om alla slutade äta rött kött skulle det bara leda till 8 800 färre cancerfall varje år.
 
Att WHO placerat cigaretter och processerat kött i samma kategori ska alltså inte tolkas som att de är lika farliga, utan att WHO anser att det finns lika mycket bevis för att de skulle vara cancerframkallande. 
 
Då Metros artikel i ämnet hade en något hårddragen rubrik har den nu korrigerats.

► LÄS MER:  Margarin kan "hålla" i 40 år – men det kan smör med
 
Cancer research UK

Artikeln fortsätter under bilden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa