"Om drar ner vatten i lungorna med fem andetag så är det slut, ofta mindre än så också. Sen svimmar man och drar inte mer", säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.
"Om drar ner vatten i lungorna med fem andetag så är det slut, ofta mindre än så också. Sen svimmar man och drar inte mer", säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Förra året drunknade 115 personer i Sverige och i år har det rapporterats om flera drunkningar. Hur kan det gå så snabbt för en fullt frisk människa att dö i vattnet?

De senaste åren har över 100 personer omkommit i drunkningsolyckor årligen, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. En anledning är förmodligen att folk ger sig ut på längre simturer, ligger längre i vattnet och till slut tappar de kraften, eller också får de så kallad hypoxisk svimning, säger Kai Knudsen, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Hypoxisk svimning kan komma väldigt plötsligt. Som barn försökte man ju ofta se hur långt man kunde simma under vattenytan utan att andas, för att sätta rekord. Det rekommenderar jag inte att man gör. Man kan simma och simma och tycka det går bra, och sen svimmar man helt plötsligt, säger han och fortsätter.

Så räddar du livet på ditt husdjur

– Alkohol spelar så klart stor roll, det finns med i många drunkningsolyckor. Du tappar muskelkraft, ork, omdöme, styrka. Du tappar allting. Och temperaturen spelar naturligtvis roll. När du blir nedkyld tappar du styrka och kraft, och då orkar man inte hålla sig uppe så länge.

Kai Knudsen säger också att vattentypen har betydelse för hur människor klarar av att hantera kritiska situationer. I sötvatten flyter man sämre än i saltvatten, och det är även svårare att se botten och uppskatta hur djupt det är vilket gör det lättare att underskatta djupet. Sötvatten leder också lättare till lungödem om man får ner det i lungorna.

– Om drar ner vatten i lungorna med fem andetag så är det slut, ofta mindre än så också. Sen svimmar man och drar inte mer.

Oväntat många badolyckor i juni – totalt 17 drunkningar

Tidigare har det inte rekommenderats att ge hjärt- och lungräddning till en nedkyld person med hjärtstillestånd, av rädsla att det kalla blodet som pumpas runt gör mer skada än nytta. Nu är den rekommendationen ändrad, säger Kai Knudsen.

– Nu anser man att man ska göra det för att få igång någon sorts cirkulation och tillsätta syre. Det är ABC som gäller, grundläggande principer för HLR.

 

Så gör du HLR

Inblåsning i vattnet vid drunkning

Tidiga inlåsningar redan i vattnet kan rädda liv. Barn drunknar inte sällan på badplatser och på grunt vatten. Om räddaren kan stå på botten och tidigt ge 5 inlåsningar mun-till mun i samband med en drunkning kan detta hindra hjärtat från att stanna och därmed vara direkt livräddande. Man kan som livräddare behöva blåsa hårdare för att få in luft i de vätskefyllda lungorna. Fortsätt med HLR 30 kompressioner och 2 inblåsningar tills personen vaknar eller tills ambulans anländer!

Kom ihåg minnesregeln: Medvetslös med onormal eller ingen andning, larma 112 och starta HLR.

HLR utförs med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar.

– Placera händerna mitt på bröstbenet och tryck ned bröstkorgen 30 gånger, minst 5 cm i en takt av 100-120 /minut, släpp upp bröstkorgen helt efter varje kompression.

– Lägg en hand på pannan och 2 fingrar under hakan, för huvudet bakåt och lyft upp hakan. Knip om näsborrarna och blås in luft mu-till-mun 2 gånger. Blås till du ser att bröstkorgen höjer sig.

– Hämta och använd en lokal hjärtstartare så snart det är möjligt.

Finns det en hjärtstartare i närheten?

Med en lokal hjärtstartare kan uppemot 70% överleva ett plötsligt oväntat hjärtstopp. Hjärtstartaren är mycket enkel att använda och den ger tydliga enkla röstinstruktioner. I det Svenska hjärtstartarregistret kan du söka efter din närmaste hjärtstartare. Finns det en hjärtstartare på campingen? Är den registrerad i hjärtstartarregistret?

För mer info finns appen ”Rädda hjärtat” från Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Källa: Svenska rådet för hjärt- lungräddning.

Så många drunkningar har skett varje år

2013: 129

2014: 137

2015: 122

2016: 115

Januari 2017: 5

Februari 2017: 7

Mars 2017: 5

April 2017: 9

 Källa: Svenska livräddningssällskapet

Låt oss rädda liv i fred – ingen i nöd vill ha en fotoblixt i ansiktet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset