Tunnelbanan går dygnet runt på helgerna – det gör inte pendeltågen.
Tunnelbanan går dygnet runt på helgerna – det gör inte pendeltågen.

Är du också en av dem som bor längst en pendeltågslinje och tvingas ta nattbussen hem om du är ute sent? Metro har frågat Trafikförvaltningen om varför det är så – här är förklaringen.

Klockan närmar sig småtimmarna och du vill bara hem. Problemet: Du bor längs pendeltågslinjen och måste antingen sätta dig på att nattbuss eller ta en taxi hem.

Kompisen bor vid en tunnelbanestation och har en betydligt enklare resa.

Lovisa Åbom, presskommunikatör vid Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting, förklarar varför det är så.

LÄS MER: Beskedet: Pendeln stängs av varje sommar – i tio år

– Tunnelbanan har helt egna spår som vi kan köra på när vi vill och hur mycket vi vill. Pendeltågen delar spår med egentligen större delen av all tågtrafik i Sverige på många ställen och därför är vi fler som ska samsas om utrymmet på spåren, säger hon och fortsätter:

– Dessutom utförs många underhållsarbeten av spåren på nätterna, av Trafikverket som äger spåren. Vi har helt enkelt inte tillgång till dem hela tiden, de är inte våra.

Men skulle ni kunna ha några avgångar för pendeltågen om nätterna?

– Det finns flera faktorer som spelar in. Trafiken planeras långt i förväg och tidtabellerna måste kunna funka hela året om. Om spåren då behöver underhållas nattetid kan avgångarna bli inställda vilket kan göra det svårt att få en regelbundenhet på samma sätt som med tunnelbanan.

Lovisa Åbom förklarar att förutsättningarna kan förändras – men att det nödvändigtvis inte skulle innebära fler pendeltågsavgångar.

– Skulle det finnas utrymme på pendeltågspåren så är det också en kostnadsfråga för oss. Om vi skulle införa nattrafik på pendeltågen behöver vi även ta ett större grepp på hela trafiken för att se på vilka spår och busslinjer det kan vara lämpligt med nattrafik. Det skulle kunna innebära att viss parallellgående nattbusstrafik skulle läggas ner och ersättas med tågtrafik.

LÄS MER: Här är tiderna du ska undvika på tunnelbanan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset