Sveriges lucia Amanda Carlshamre 2012 med sina tärnor vid luciafirandet på Skansen i Stockholm 2012.
Sveriges lucia Amanda Carlshamre 2012 med sina tärnor vid luciafirandet på Skansen i Stockholm 2012.

Det svenska luciafirandet har egentligen ingenting med helgonet från Syrakusa att göra. Luciatågen ett modernt påfund med inspiration från den svenska medeltiden.

Runt år 283 föddes Lucia i Syrakusa på Sicilien. Hon ska vid ung ålder ha avlagt kyskhetslöfte, men kom sedan att förlovas bort. Efter att hennes mor blivit sjuk i blödarsjuka kom hon att vallfärda till Helgonet Agatas grav i Catania. Efter det blev modern frisk och lovade Lucia att aldrig gifta bort henne. Friaren blev kränkt och allt slutade med att lucia torterades till döds av kejsar Diocletianus.

Lucia kom sedan att helgonförklaras, och 13 december är hennes dag i helgonkalendern. Det är därför lätt att tro att vi firar Lucia för att fira helgonet – men vårt luciafirande har en helt annan historia.

► LÄS MER: Ilska över förskolans Lucia-brev: "Jättestorm, men det är feltolkat"

13 december var länge den dagen då vintersolståndet, det vill säga årets längsta natt, anlände enligt kalendern. I dag infaller vintersolståndet den 21 eller 22 december, men den Julianska kalendern vi använde i Sverige fram till 1753 var något felaktig. Det ledde till en långsam förskjutning som innebar att kalendern låg två veckor efter det faktiska datumet på 1300-talet.

Under medeltiden trodde man att övernaturliga makter var ute under vintersolståndet, och då var det bäst att hålla sig vaken. Det var då vanligt att tala om "Lussi" eller "Lussekärringen", en slags lysande kvinnovarelse som red genom luften med sina följeslagare.

► LÄS MER: Lucia bredvid Staffan i barnens könsneutrala lussetåg
 

Det första egentliga luciafirandet där en vitklädd kvinna serverade lussefrukost, eller "lussebete" ägde rum 1764. Det beskrivs enligt Nordiska muséet i den ottryckta boken "Märkvärdigheter från Ingelstads härad", skriven av prosten C. Fr. Nyman. Flera andra skildringar av lucialiknande firanden finns mellan slutet av 1700-talet och slutet av 1800-talet.

Under slutet av 1800-talet kom luciafiranden att förknippas med universiteten, och under 1890-talet börjde Skansen anordna luciafiranden under 1890-talet, enligt Nordiska museet.

Men det första egentliga luciatåget som ägde rum i Sverige anordnades så sent som 1927 av nu nedlagda Stockholms dagblad. En tävling anordnades där den vinnande lucian fick gå i en procession i Stockholm med elektriska ljus i håret. Konceptet spred sig sedan vidare till fler tidningar och skapade det nuvarande luciafirandet.

Det moderna luciatåget är alltså inte någon uråldrig svensk tradition, även om det har tagit inspiration från firanden under medeltiden. Och egentligen har inte Lucia från Syrakusa spelat någon roll i utformningen av våra luciatåg.

► LÄS MER: Första lucian kan ha varit en man

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Julen