Är du snabb på gilla eller dela-knappen på sociala medier? Se upp för de här fyra faktorerna som gör dig mindre källkritisk och mer benägen att gå på rena lögner på internet.

Mattias Lundberg är docent i psykologi på Umeå universitet och medverkar på Källkritikens dag genom att föreläsa under rubriken: Varför går vi på bluffar och fejkade nyheter?

– Psykologin kan svara på många frågor inom det här ämnet. Jag har länge varit aktiv inom samhällsdebatten kring information på nätet, hur den hanteras och tolkas, säger Mattias Lundberg.

LÄS MER: Så här följer du Källkritikens dag med din skola

Han har skrivit boken ”Det är sant – det stod ju i tidningen” som handlar om vilka mekanismer som styr hur vi människor både påverkar andra, och själva påverkas av olika typer av information.

Här listar han några exempel på när du ska vara vaksam på nätet:

1. Närhet: Om du tycker om, eller känner den som försöker påverka dig är det större risk att du går på ett budskap. Du behöver inte känna personen själv, men ni kanske har samma intressen, eller har gemensamma vänner.

2. Socialt: Om många har gillat något så är det större chans att du tror det är något du också gillar. Det är därför man i reklam ofta beskriver hur många nöjda kunder man har.

3. Bekräftelse: Du tror oftare på ett budskap som låter som något gillar och delar gärna ett sådant budskap på internet. Det är när magkänslan och inte huvudet bestämmer, när du spontant ropar ”precis så!”, som du går på ett sådant budskap.

4. Titlar: Du litar automatiskt på titlar och experter. Om någon är professor eller kallar sig för expert är det större chans att du tror det personen säger jämfört med någon som saknar titel.

Varför är du intresserad av det här?

– Kommunikation, information och hur människor förhåller sig till varandra är en viktig del inom psykologin. När informationen blir fel så uppstår missförstånd och problem. Och det är precis sådana problem som vi psykologer jobbar med. Därför är det extra intressant att se hur vi medvetet manipulerar och missförstår varandra på nätet. Alla måste hjälpas åt att avslöja nätbluffarna.

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 3-årsdag
Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm
Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 17 med panelsamtal om vad bristen på källkritik kan ge för konsekvenser. Anmäl gärna att du kommer på Viralgranskarens Facebook-sida.
Vad kan man göra mer den här dagen? Följ direktsändningen från dagen, den startar för kl 12.30.
Gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv.
Fira där du befinner dig, uppmärksamma kollegor och kompisar på dagen!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset