Mikael Sandström är känd från bland annat tv-programmet ”Boston Tea Party”.
Mikael Sandström är känd från bland annat tv-programmet ”Boston Tea Party”.

Trösklar och soffbord verkar ha en magnetisk effekt på stortår. Men varför har naturen gjort så att en lätt smäll på den kroppsdel vi lättast slår i gör så fruktansvärt ont? ”Evolutionen har funkat perfekt”, säger läkaren Mikael Sandström.

Du känner säkert till ritualen. Du slår i tån i stolsbenet och hinner precis tänka att det inte var så farligt innan den verkliga smärtan slår till och du står och hoppar på ett ben och svär. 

– Först gör det ont och sen kommer en djupare smärta. Det beror på att man har två olika sorters smärta. Den ena går med 40 meter per sekund, den andra med en meter per sekund, säger läkaren Mikael Sandström till Metro. 

Eftersom avståndet mellan tån och hjärnan är 1,5-2 meter tar det alltså ungefär lika många sekunder innan smärtan från de så kallade C-fibrerna slår till, medan A-fibrerna når hjärnan på en bråkdel av en sekund. 

► LÄS MER: Trendiga skor ger män ”kvinnobesvär” med fötterna

Våra fingrar och tår är packade med nerver som kan känna smärta. Det påverkar också den så kallade diskriminationsförmågan – hur exakt vi kan känna beröring i olika kroppsdelar. 

– Om du skulle ta två nålar och sätta dem med en millimeters avstånd på fingret så upplever du två prickar. Om du gör samma sak på ryggen så känns det som en, säger Mikael Sandström. 

Att en lätt smäll på våra mest utsatta kroppsdelar kan göra oss helt utslagna kan verka som ett konstruktionsfel hos oss människor, men så är inte fallet enligt läkarvetenskapen. Tvärtom.

– Vi är så beroende av fötter och händer. Om det inte var såhär skulle händer och fötter gå sönder, så evolutionen har funkat perfekt, säger Mikael Sandström. 

Du behöver inte slå särskilt hårt med en hammare på tummen för att vrida dig av smärta inom några sekunder, men gör samma sak mot buken uteblir den molande smärtan antagligen helt. Enligt Alan Basbaum, en av världens ledande smärtforskare, är den akuta smärtan från när du bränner dig på en spisplatta eller slår i tummen relativt lik från person till person.

När vi talar om mer långvarig och komplex smärtupplevelse blir det mer komplicerat, säger han till Wired. Då kan allt från din sinnesstämning till dina minnen av tidigare smärtor spela in. Men att slå i tån är att slå i tån i alla kulturer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset