Från och med den 1 juli höjs tv-avgiften med 7 procent. Men antalet hushåll som betalar förutspås minska, skriver DN.

Den 1 juli i år blir det dyrare att äga en tv. Avgiften höjs med 12 kronor i månaden, eller 144 kronor om årets, skriver DN.

– Vi gör det därför att pengarna är slut på kontot för public service, det så kallade rundradiokontot. Och anledningen till att pengarna har tagit slut är att avgiften inte har höjts på hela sex år, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till tidningen.

När Radiotjänst började driva in tv-avgifter från personer med surfplatta, dator eller telefon ökade intäkterna. Men Högsta domstolen slog fast att innehav av sådan utrustning inte medför avgiftsplikt, och Radiotjänst tvingades betala tillbaka avgifter.

Det förutspås att antalet betalande hushåll kommer att minska även under 2015, skriver Dagens nyheter. Det skulle innebära att de som har tv kan få betala högre avgifter då personer som ser på tv via datorn eller mobilen slipper betala, skriver DN.

– Svenska folket har visat under en längre tid att man är beredd att betala för oberoende och högkvalitativ public service. Om det skulle vara så att fler väljer att inte betala för allt det som public service ger, då måste vi se över finansieringen, säger Alice Bah Kuhnke till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset