Dave Whitlock har inga planer på att kliva in i duschen.
Dave Whitlock har inga planer på att kliva in i duschen.

Tolv år. Så länge har det gått sedan amerikanen Dave Whitlock tog en dusch. I stället använder han en bakteriesprej som ska göra honom ren. Onödigt, anser professor Agnes Wold.

De flesta känner sig nog smutsiga om de inte har duschat på ett par dagar. Men det är ingenting mot den amerikanske kemiingenjören Dave Whitlocks duschvanor.

– Jag har inte duschat på tolv år, säger han till CBS Boston.

Trots det känner han sig inte smutsig. Anledningen är en sprej som han använder två gånger om dagen som innehåller levande bakterier. Dave Whitlock har varit med och startat företaget AOBiome som tillverkar bakteriesprejen. Enligt Whitlock är det hälsosamt att tillföra bakterier på huden. Bakterier som under åren har försvunnit, bland annat på grund av vårt överdrivna duschande.

– Vi har blandat ihop renlighet med hygien. Vi har sorterat ur smutsen ur våra liv. Vi tillbringar inte lika mycket tid utomhus som vi gjorde förr, inte ens barnen, säger Jasmina Aganovic som också jobbar på AOBiome till CBS.

►LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga

Hon tycker att människan måste ”återförenas med naturen”. Dave Whitlock har inga planer på att kliva in i duschen igen. Han hoppas att fler människor världen över ska ta efter honom och börja använda bakteriesprejen. Även om företaget tror på sin produkt har de ännu inte bevisat hälsoeffekterna vetenskapligt, rapporterar CBS.

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, ger inte mycket för sprejen som hon anser är en onödig produkt.

– Vår hud rengörs och dödar bakterier på egen hand, säger hon.

Samtidigt säger Agnes Wold att det inte finns någon medicinsk vinning av att duscha.

– 99 procent av alla människor som har levt har inte duschat. Och de har inte dött på grund av det. Alla får naturligtvis duscha hur mycket eller lite de vill, men ingen ska tro att det finns någon medicinskt fördelaktig effekt. Duschar gör man av sociala skäl, säger professorn.

►LÄS MER: Folk somnar i duschen – orsakar skador för miljoner

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset