"Brokeback mountain" är en av filmerna som tar sex på allvar.
"Brokeback mountain" är en av filmerna som tar sex på allvar.

Snart är hösten här och vi kan krypa ner i soffan och mysa framför tv-serierna vi gillar. Myset blir inte sämre av att någonting har hänt med sexskildringarna på vita duken/skärmen. – I dag ser vi mer sex i fiktionen, och en större sexuell öppenhet, säger Mariah Larsson, professor i filmvetenskap på Linnéuniversitetet.

”Carol”, ”Game of thrones”, ”Weekend”, ”Gypsy”, ”House of cards”, ”Orange is the new black”, ”Girls”, ”Skam”, ”Billions”, ja listan är lång över filmer och tv-serier som innehåller sex – på ett nytt sätt. Kvinna som har sex med kvinna, man med man, sex med läder och piskor, gifta personer som har sex med andra…
Vad är det egentligen som hänt?
– Jag skulle säga att det är två saker. Dels har tv-serierna fått stort genomslag – och där har nya aktörer kommit in som inte sänder i etermedierna utan strömmat, över internet, vilket gör att framför allt amerikanska tv-skapare inte behöver bry sig så mycket om de restriktioner som vanlig tv har. Sedan har det med samtiden att göra, vi har en ny öppenhet i vår tid, säger Mariah Larsson, som forskat om film och sexualitet.

LÄS MER: Så här ofta ligger vi

Tidigare gick det inte att lika explicit skildra homosexuella – de var ofta undantags-rollfigurer som dog eller hade olika problem, men någonstans kring millennieskiftet började det förändras.
– ”Sex and the city” har en stor betydelse, men också serier som ”The L world” och dokusåpan ”Fab 5”, där fem homosexuella män stylade heterosexuella killar, säger Mariah Larsson.

Filmsex har alltid funnits, men nu skildras sex tydligare och oftare. Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, har lagt märke till att produktioner blir stora fast de visar sex på annat sätt än det traditionella hetero-samlaget, kanske just på grund av det. Allt fler tittar är intresserade av det icke-förväntade. Han tror att det har betydelse att fler kvinnor är regissörer – och producenter.
– Det påverkar såklart att fler kvinnor ansvarar för finansieringen eller har andra tyngre roller. Då får vi de här nya perspektiven, säger han.

Vid sidan av den ökade acceptansen för kvinnlig sexualitet och samkönat sex tycker han också att sexet blivit mer komplext.
– I serier kan karaktärer byggas under en längre tid, de blir mer sammansatta både i sina relationer och i sexlivet, säger han.
På vilket sätt skulle sexskildringarna kunna utvecklas ännu mer i framtiden?
– Det finns en del kvar att göra, men gärna mer av det som sker nu och så skulle jag önska nya skildringar av mäns och killars sexualitet. Fortfarande är det statiskt skildrat. Jag skulle vilja se fler män och killar som är lyhörda och inkännande – och samtidigt beskrivs som attraktiva, säger Pelle Ullholm.

LÄS MER: Det här är den typiske svenska porrtittaren

Pelles 6 tips på tv-serier och filmer tar sex och relationer på allvar

1. ”Blå är den varmaste färgen”
2. ”Big little lies”
3. ”Sense8”
4. ”Girls”
5. ”Brokeback mountain”
6. ”Skam”

 

10 queera kärlekspar

Under Prideveckan listade SF sina 10 favorit-kärlekspar från filmens värld. De är:
1. Adèle och Emma, ”Blå är den vackraste färgen (La vie d’Adèle”, 2013)
2. Ennis och Jack, ”Brokeback mountain” (2005)
3. Joel och Clementine, ”The eternal sunshine of a spotless mind” (2004)
4. Jules och Nic, ”The kids are all right” (2010)
5. Leia och Han Solo, ”Jedins återkomst (Return of the Jedi”, 1983)
6. Scarlett och Rhett, ”Borta med vinden (Gone with the Wind”, 1939)
7. Carol och Therese, ”Carol” (2015)
8. Agnes och Elin, ”Fucking Åmål” (1998)
9. Russel och Glen, ”Weekend” (2011)
10. Pat och Tiffany, ”Silver linings playbook” (2012)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset