Varför går det så bra för Sverigedemokraterna i de flesta opinionsmätningar? Partiet gör inbrytningar hos kvinnor och i storstäder där de tidigare varit svagare så vad är det som händer? Den främsta orsaken till att Sverigedemokraterna ökat så pass mycket är antagligen det faktum att partiet sitter i Riksdagen och därmed har en annan status än tidigare. 

Men Sverigedemokraterna, som i de allra flesta fall stöder den moderatledda regeringen - senast i förslaget om RUT-bidrag för läxhjälp - är en stabil del av regeringsunderlaget, och det ger tyvärr ökad tyngd åt detta främlingsfientliga parti.  

För några dagar sedan presenterade den f.d. folkpartiledaren Bengt Westerberg ett åtgärdsprogram mot rasism och främlingsfientlighet. Utredningen fick namnet Främlingsfienden inom oss. Det låter litterärt och djupsinnigt. Men jag blev ilsken bara jag såg titeln. Den tycks ju säga att rasismen är ett problem i våra psyken och vårt inre och inte i samhället. 

Westerberg är liberal, man skulle till och med kunna kalla honom något av den siste socialliberalen. Det var han som reste sig ur en TV-soffa för över tjugo år sedan när Ian Wachtmeister, ledare för Ny demokrati, klev in efter valnattens framgångar. 

Men jag menar att liberalismen själv har en skuld till främlingsfientligheten och till Sverigedemokraternas framgångar, en skuld som den överröstar med retorik. Några av de mest verksamma orsakerna bakom främlingsfientlighet och rasism i dagens Sverige är den ökande skolsegregationen, den växande arbetslösheten och den djupnande sociala otryggheten. 

Marknadifieringen av samhället spelar Sverigedemokraterna i händerna enligt följande formel: Först slår marknadsliberalismen sakta men säkert sönder samhället och därefter kommer de konservativa och reaktionära och läker ihop det.

Liberalismen är en privatiserande kraft. Den erkänner bara individer och inga kollektiv och när klasskänslan eller den kollektiva kvinnokampens gemenskaper försvagats - ja, då uppreser sig till slut i det liberaliserade och alltmer individualiserade samhället endast ett kollektiv - invandrarna. 

Den segrande liberalismen gör sig av med de progressiva kollektiven och kvar blir det invandrarspöke som Sverigedemokrater kan skrämma folk med. Och inte heller finns det någon stark arbetarrörelse som förmår säga som det är: att nittio procent av det som kallas ”invandrarfrågor” i själva verket utgörs av gamla hederliga klassfrågor.

Och det som nu sker när SD växer är att även delar av den medelklass som trott sig stå fri från fördomar, också skräms upp av det frambesvärjda kollektiva invandringsspöket och är beredda att lägga sin röst på ett främlingsfientligt parti. 

+ Mando Diao gör vad de vill med poeten Fröding på sin nya platta - så visar man respekt för en stor poet!   

– Danskarna tar bort fettskatten - bra. Men det är fegt att ta bort sockerskatten. Socker är döden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset