Den som ska köpa alkohol inför julafton är i regel medveteten om att Systembolaget är stängt den 24 december. Hur Systembolaget får ha öppet styrs av riksdagen, men enligt Systembolaget själva finns det ingen efterfrågan på julöppet.

Sedan Systembolaget grundades 1955 har målet från staten att minska alkoholens negativa inverkningar på samhället. Det skulle garanteras genom att alkoholen såldes utan vinstintresse. Sedan dess har Systembolaget som enda företag sålt alkohol direkt till konsumenter.

► LÄS MER: Kall öl på Systembolaget på förslag i Riksdagen

Systembolaget ägs av staten, och många förändringar har ägt rum sedan starten. 1967 testade man att sälja starköl i vanliga butiker, 1996 såldes den första bag-in-boxen och 2012 inleddes försök med hemleverans. Men fortfarande är Systembolaget stängt alla söndagar, julafton och nyårsdagen. Systembolaget är dock öppet på till exempel påskafton och midsommarafton, som inte är röda dagar.

– Vi har stängt röda dagar och helgdagar och det är politiska beslut. Systembolaget äger inte beslutet utan det är reglerat i avtalet mellan staten och Systembolaget, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Hur Systembolaget faktiskt får ha öppet bestäms av riksdagen, och det var först år 2000 lördagsöppet infördes. Som reglerna ser ut nu får ett systembolag ha öppet mellan 10-20 på vardagar och 10-15 på lördagar. På söndagar måste Systembolaget var stängt. De faktiska tiderna Systembolaget är öppet skiljer sig dock från butik till butik.

Flera motioner om att låta Systembolaget vara öppet på söndagar har skickats in till riksdagen, men enligt Lennart Agén är inte efterfrågan om söndagsöppet eller öppet på julafton så stor.

– Det finns inget kundttryck över att ha öppet varken på söndagar eller på julafton och midsommardagen. När vi frågar kunderna är man nöjda med öppetiderna.

► LÄS MER: Systembolaget har lurat oss i 100 år – nu är det nog med förnedring

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset