Det finns inget sätt att skydda sig helt, enligt infektionsläkaren.
Det finns inget sätt att skydda sig helt, enligt infektionsläkaren.

Varannan som har rest i södra Asien tar med sig farliga resistenta bakterier hem, visar en ny finsk studie. "Vi märker att de här fallen ökar", säger infektionsläkaren Johan Tham.

Svenskarna reser allt mer, ofta till exotiska resmål. Det bidrar till att de resistenta bakterierna ökar kraftigt i Sverige. De farliga bakterierna är ett av de allvarligaste hoten mot vår hälsa, rapporterar SVT.

– De senaste som har dykt upp är sådana bakterier som är motståndskraftiga mot sista linjens antibiotika. Ibland kan vi inte ens behandla dem, säger Johan Tham, infektionsläkare på sjukhuset i Malmö, till Metro.

I den finska studien framkom det att en viss sorts resistent bakterie med ESBL har blivit vanlig hos resenärer. ESBL är en sorts enzym som bryter ner vissa antibiotikatyper.

SVT har intervjuat en man som har fått med sig resistenta bakterier hem från Thailand. Han berättar att han under resan blev sjuk, fick våldsam diarré och inte kunde få i sig något. Men det gick över.

Väl hemma blev han, efter ett prostataprov en månad senare, väldigt sjuk. Han fick akut blodförgiftning, men antibiotikan hjälpte inte.

– Då kom jag på att jag borde berätta att jag varit i Thailand, säger mannen till SVT.

Det visade sig att det var en tarmbakterie med ESBL som fått spridning i kroppen. Lyckligtvis hjälpte en kraftfull antibiotika och han kommer att bli frisk enligt läkarna, rapporterar SVT.

När det gäller resenärer som har varit i Sydostasien, Mellanöstern eller norra Afrika tar ungefär var tredje person med sig resistenta bakterier hem.

– Men att man är bärare behöver inte betyda att man blir sjuk av det. Då krävs det ett steg till, säger infektionsläkaren Johan Tham.

Därför är det många som bär på dessa bakterier utan att veta om det.

Finns det något resenärer ska tänka på?

– Det finns nog inget sätt att skydda sig helt. Men som vid alla sådana här tillfällen ska man tänka på vad man stoppar i sig, ät väl tillagad mat och se till att livsmedelshygienen är god, säger Johan Tham.

LÄS MER: Farliga bakterier i var tredje bassäng

► LÄS MER: Ett vattenglas – miljoner bakterier

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset