Älskar du att gå omkring i högklackat? Det kanske är dags att tänka om.

Antalet kvinnor i Storbritannien som drabbats av Mortons sjukdom, en sjukdom som gör att man drabbas av smärta i fotens främre del, har mer än dubblats de senaste tio åren, skriver Daily Mail.

Bara det senaste året ska 2 532 brittiska kvinnor uppsökt sjukhus för Mortons sjukdom. Och nu varnar läkare för att det är höga klackar och trånga skor som ligger bakom ökningen och menar att trånga skor och skor med klackar högre än fem centimeter kan orsaka smärtor och nervskador.

►LÄS MER: ”Högklackade skor – ett lyft för sexlivet

– Vi har länge känt till att tillståndet främst påverkar kvinnor i medelåldern, med spekulationer kring att höga klackar och trånga skor, trots att de kan se helt fantastiska ut, spelar en roll, säger Andrew Craig, forskare vid Bradford teaching hospitals, till The Times

Enligt forskning vid Royal college of surgeons of Edinburgh så är antalet kvinnor som drabbas fyra gånger så många som antalet män, skriver Daily Mail.

►LÄS MER: Nu slipper Barbie gå omkring i högklackat – efter 56 år

Vanligast är det att kvinnor i åldrarna 40-69 drabbas – och hälften av dem som uppsöker vård måste opereras.  Tillståndet orsakas av att en nerv kläms mellan två av framfotens ben under en längre period, enligt Vårdguiden. Det kan göra att nerven förtjockas och kläms ännu mer.

Kvinnor drabbas oftare än män och bakgrunden är ofta att man burit skor som sitter dåligt, är för hårt åtsnörda eller att det främre fotvalvet är nedsjunket. I många fall finns det dock ingen förklaring.

De flesta blir av med sjukdomen med hjälp av skoinlägg eller genom att byta skor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset