Svårt att bara ta ett chips? Du är inte ensam.
Svårt att bara ta ett chips? Du är inte ensam.

Ett, två, tre… tretton chips. Har du väl börjat är det svårt att sluta. Och det finns faktiskt en förklaring till varför chips är så beroendeframkallande.

Har du ätit ett chips och upptäckt hur fingrarna nästan dansar av sig själva tillbaka ner i chipskålen eller -påsen? Du är långt ifrån ensam. Det gyllene snackets dragningskraft tycks nära överjordisk – men bakom den lurar en ganska enkel förklaring.

– Chips innehåller inte bara snabba kolhydrater utan även fett och salter, och har dessutom en god smak. Den kombinationen är väldigt effektiv och triggar flera delar, säger Helgi Schiöth, hjärnforskare och professor vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, till Metro.

► LÄS MER: Kartläggning: Här är de minst – och mest – onyttiga chipsen

Att äta chips utlöser dopamin, signalen som ger kroppen ett lyckorus, vilket ger en känsla av välbefinnande – och en belöning som du minns och vill ha igen.

Enkelt uttryckt ger det en kick som hjärnan kommer ihåg.

– Du skapar ett beroende och en extra kraftfull njutning av att äta chipsen, så när du äter det nästa gång får du en större njutning och ett större sug.

Att du trots ett växande illamående fortsätter att smälla i dig chips beror enligt Helgi Schiöth på att de olika känslorna styrs av olika delar av hjärnan. Medan mättnadskänslorna styrs av hypotalamus är belöningskänslorna framförallt kopplade till det limbiska nervsystemet. Många gånger uppstår överätandet även i sociala sammanhang, som vid tv-tittande då det inte finns något naturligt stopp för ätandet.

– Du har chipsen där framför dig och äter utan att du egentligen har någon direkt hungerkänsla. Det blir en vanesak och en motorik som gör att du fortsätter äta trots att du är mätt för länge sedan.

► LÄS MER: Snaskade godis och drack läsk i matbutik – utan att betala

I april i år presenterade tyska hjärnforskare ny forskning på hur hjärnan reagerar när vi äter potatischips vilket visade likheter med droger i hur de skapar ett beroende, rapporterade SVT Nyheter då.

– Om man till exempel jämför med droger så har man visat att det är samma system som påverkas fast inte lika mycket och det sker inte lika snabbt och inte lika starkt som om du tar till exempel heroin som är väldigt beroendeframkallande, konstaterar även Helgi Schiöth.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa