Därför kan fruarna avgöra presidentvalet
Därför kan fruarna avgöra presidentvalet

Obama gjorde succé med sitt tal på Demokraternas partikonvent. Alltså Michelle Obama. Och förra veckan fick den republikanske kandidaten, Mitt Romney, draghjälp av hustrun Ann. Men vilken av fruarna kommer egentligen att avgöra kampen om presidentposten?

Fruarnas olika bakgrunder – jurist vs hemmafru

Michelle Obama
Michelle Obama, 48, är uppvuxen i Chicago, har studerat vid Princeton och tog sin juristexamen vid Harvard Law School 1988. Hon är gift med Barack Obama sedan 1992 och paret har två döttrar. 

Ann Romney
Sedan Barack valdes till USA:s president 2008 är Michelle landets första dam.
Ann Romney, 63, kommer från Michigan och träffade sin
make Mitt Romney under skolåren. Ann konverterade till mormonkyrkan innan paret gifte sig 1969. Sedan dess har Ann varit hemmafru. Paret har fem söner och 18 barnbarn. Ann har diagnosen MS och har även haft bröstcancer.

Det här var talens huvudsakliga budskap

Michelle Obama
President Barack Obama är omtyckt som person men förknippas av många med en politik som inte riktigt har fungerat. Med sitt tal försökte Michelle påminna om vem Barack är, att han har vissa grundläggande värderingar och att hans beslut går att lita på.

Ann Romney
Mitt Romney har haft svårt att slå igenom som en person att relatera till och känna sympati för. Därför försökte Ann ta fram en sida av honom som inte kommit fram tidigare – att han är en genuin och pålitlig man som värderar familjen och kyrkan högt.

Så skiljer sig deras politiska ideologier åt

Michelle Obama
I sitt tal tog Michelle upp flera frågor som hennes make driver: vikten av studiestöd och -lån, lika lön för kvinnor och män samt bra sjukvårdsförsäkringar. – Hon talade mycket om att man inte klarar sig helt på egen hand, utan att staten behövs, säger Merrick Tabor.

Ann Romney
Ann talade om familjevärden, kyrkans roll och vikten för kvinnor att själva kunna välja att vara hemma med sina barn. – Även om det här inte slår oss svenskar som politiska budskap så är det viktiga sociala frågor som är storpolitik i USA, säger Jan Joel Andersson.

De här väljarna kan fruarna locka

Michelle Obama
När Barack Obama vann valet 2008 fick han många röster från kvinnor och dessa är viktiga även nu. – Michelle Obama vänder sig till kvinnor och framför allt unga kvinnor. Frågor som lika lön och aborträtt är centrala för många av dem, säger Jan Joel Andersson.

Ann Romney
– Paret Romney är en halv generation äldre än paret Obama och republikanerna vänder sig ju till äldre väljare. Där handlar det mest om att visa att Mitt Romney är pålitlig och att väljarna ska kunna identifiera sig med familjen, säger Jan Joel Andersson.

Så stor betydelse har fruarna

Michelle Obama
För att Barack Obama ska kunna vinna valet måste han få många kvinnor och unga att gå och rösta. – Där är Michelle Obama en stor tillgång. I valet betyder hon nog mer för Obama än vad Ann Romney betyder för Mitt, säger Jan Joel Andersson.

Ann Romney
Mitt Romney var knappast förstahandsvalet som presidentkandidat för många republikaner och därför är det viktigt om Ann får honom att framstå som pålitlig. – Hon framstår kanske inte som den varmaste personen, vilket skulle ha behövts, säger Merrick Tabor.

Och i dag är det upp till bevis för Barack Obama

I dag är det upp till bevis för president Barack Obama när han ska hålla det stora avslutningstalet på Demokraternas konvent i Charlotte, North Carolina. Efter att han har nominerats officiellt till partiets presidentkandidat ska han vädja till USA om ytterligare fyra år i Vita huset efter valet den 6 november.

– Barack Obama kommer säkert att försöka betona vad han har åstadkommit, men jag tror att han ändå måste förklara varför det inte har blivit bättre än vad det har blivit under hans år som president, säger statsvetaren och USA-kännaren Merrick Tabor.

Om man ska tro bedömare har presidenten redan fått stor hjälp av sin hustru, Michelle Obama, som var huvudperson när partikonventet inleddes i tisdags.

– Michelle är en stor tillgång i Obamakampanjen. Om Barack väljs om och hon sedan skulle vilja söka en egen politisk karriär så har hon goda förutsättningar. Hon har både utstrålningen och en tilltalande bakgrund, säger Jan Joel Andersson, Senior Research Fellow vid Utrikespolitiska Institutet och gästprofessor vid Old Dominion University i Norfolk, Virginia.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset