Snuslocket, det självklara utrymmet för använda prillor. Går Norge mot neutrala tobaksförpackningar kan det snart vara ett minne blott.
Snuslocket, det självklara utrymmet för använda prillor. Går Norge mot neutrala tobaksförpackningar kan det snart vara ett minne blott.

Snosdosan som vi känner den kan komma att försvinna. Åtminstone i Norge. Där vill hälsominister Bent Høie ta bort det övre utrymmet där snusaren förvarar sina använda prillor.

Det som motiverar förslaget är enligt hälsoministern att snuslocket kan öka ungdomars dragning till tobaksprodukten, skriver norska Dagbladet.

Förhoppningen med en standardiserad utformning av tobaksprodukternas förpackningar är att användningen ska minska – särskilt bland ungdomar.

Utöver själva locket vill man även ändra andra designelement som färg, form, material, storlek och själva ”öppningsmekanismen” för dosan. 

 Stopp för rökning på uteservering enligt nytt förslag från regeringen

Karl Erik Lund, forskare på statens institut för rusmedelsforskning i Norge säger till Dagbladet att förslaget visserligen kan minska snusandet – men att det i stället riskerar öka rökningen.

– Genom att ta bort fördelen som snusmärkena har genom utformningen av förpackningarna kan den här standardiseringen verka mot målsättningen. Det kan skapa en negativ bieffekt där snusare hellre väljer att röka, säger han.

I en debattartikel i DN 18 februari rörande ett eventuellt rökförbud på uteserveringar meddelade Sveriges folkhälsominister Gabriel Wikström att han tillsatt en utredning, som bland annat ska se över möjligheten att införa krav på neutrala tobaksförpackningar.

Han skrev då:

"Det är dekorfria paket som alla har samma neutrala färg, oavsett märke, och där varumärket skrivs med ett neutralt typsnitt. Studier visar att detta kan bidra till att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat, framför allt hos unga personer, och underlätta för dem som vill sluta."

 Läkare stoppad med opium i snusdosan

Wikströms pressektreterare Helena Paues hänvisar till utredningens sekreterare Frikrik Lövkvist.

Metro har försökt nå Lövkvist för en kommentar om snuslocket kan komma att tas bort även från svenska snusdosor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset